Razgovor o Isnamu Taljiću u Novoj Kasabi

0
Razgovor o Isnamu Taljiću u Novoj Kasabi

Razgovorom o Isnamu Taljiću u Novoj Kasabi je završen ramazanski dio manifestacije Dani Hasana Kaimije. U ambijentu Musa-pašine džamije o ovom piscu, dobitniku nagrade Hasan Kaimija za 2007. godinu govorili su: Osman Halilović, Fahrudin Sinanović, Mehmed Pargan i Hadžem Hajdarević.

Razgovor o Isnamu Taljiću u Novoj Kasabi

Na početku se prisutnima obratio i dobrodošlicu uputio imam ove džamije Sulejman ef. Sulejmanović. Skup je moderirao glumac Hazim Mujčinović koji je predočio niz sjećanja o susretima sa Isnamom Taljićem.

 

Prvi govornik je bio Osman Halilović, a akcenat dao na usmenu predaju u djelima kroz pimjer romana „Sablja Hasana Kaimije – put u Meku“.Fahrudin Sinanović je kroz svoje izlaganje ukazao na to da je Isnam Taljić prvenstveno pisac Bosne i da je pisao o bosanskim temama.

Mehmed Pargan je naglasio da je on spojio novinarstvo i književnost, te se bavio zavičajnim temama. Hadžem Hajdarević je govorio o piscu kao čuvaru vastite tradice, a posebno čuvaru jezika. Povezao je mogućnost slobode sa njegovanjem tradicije.

 

Nakon ovog razgovora o ovom velikanu pisane riječi, u haremu Musa –pašine džamije je organiziran zajednički iftar za sve prisutne. Organizator još jednog iftara u povratničkim sredinama je bio regionalni odbor Merhameta iz Tuzle.

Datum, 13. 06. 2018.

(Medzlis.info)