Juniori FK Drina u razigravanju za ulazak u Premijer ligu ispali od ekipe Slavije

0
Juniori FK Drina Zvornik ne znaju za poraz, ovog utorka dočekuju Budućnost Banovići za prvo mjesto
Bivši juniori FK Drina Zvornik, većinom nesuđeni prvotimci

Juniori fudbalskog kluba Drina propustili su priliku da izbore ulazak u Premijer ligu BiH i naredne sezone uzmu učešće u najelitnijem omladinskom fudbalskom takmičenju.

Juniori FK Drina u razigravanju za ulazak u Premijer ligu ispali od ekipe Slavije
Bivši juniori FK Drina Zvornik, budući prvotimci

Veliki je broj razloga i teško se mogu pobrojati u jednom tekstu zašto juniori Drine dožive ispadanje od prosječne ekipe Slavije. Ali u Zvorniku nakon podbačaja svih kolektivnih sportskih ekipa u njihovim takmičenjima teško se moglo očekivati od juniora da osvjetlaju obraz, na kraju oni o sportu najviše i prvo uče od prvotimaca. Možda neki kažu da je uspjeh igrati završnicu, ali Zvornik zaslužuje puno više od toga i po svim parametrima bi trebao igrati završnicu na nivou države BiH u svim sportovima(kolektivinim).

Mladi zvornički fudbaleri bili su jesenji prvaci sa svega jednim porazom i jednim remijem na kraju polusezone. U nastavku sezone su u stilu prvog tima bili tim koji je ostvario tako mali broj bodova da bi se borio za opstanak da je slično bilo u prvom dijelu.

Zanimljivo je da nikada niko od klupskih čelnika prije početka, a i u toku prvenstva zvorničke juniore nije posjetio na jednoj utakmici, vodio na gostovanje. Mnogo toga je sramotnog oko odnosa prema juniorima i ovoj još jednoj generaciji koja je izašla iz fudbalske akademije Drine.

Najžalosnije je što su i ti klinci potpali pod utiacj sveopšte bezvoljnosti, pa su radije posjećivali žurke nego treninge (često se dešavalo da dođu na stadion, a njihov trener ne dođe i niko od kolega ga ne zamjeni i nikom ništa tako 6 mjeseci skoro). Pored toga juniori tvrde da u toku priprema nisu vidjeli glavni teren, a najvažniji meč u juniorskoj ligi protiv Gradine, odigrali su u Karakaju gdje nikad prije toga nisu ni trening obavili.

I umjesto da se dodatno motivišu junioru su sve manje trenirali i postojali lagan plijen za timove koji dolaze iz mjesta koja nemaju stanovnika koliko ozbiljnija mjesna zajednica u Zvorniku. Ko ih je pratio cijelu sezonu samo se nadao čudu i prolazu do Premijer lige.

Iz svega navedenog nećemo prenijet izvještaj utakmice jer onaj ko voli fudbal i Drinu juče je bio među 500 prisutnih na tribinama i bodrio momke za razliku od onih koji su im trebali obezbjediti uslove. A juniori Drine su izgubili trku za Premijer ligu još na otvaranju proljetnog dijela šampionata i visokog poraza od konkurenta Gradine. Poslije sramotno visokog poraza i poniženja koja su doživjeli tog dana nestalo je magije i svega onog što je krasilo ovaj tim u prvom dijelu sezone.

Zanimljivo je i to da je premija za ulazak u najelitnije takmičenja juniorskog fudbala 35 hiljada KM. Koliko je Drina pokazala neinteresa za ovim novcem možda ukazuje na to da su dodatni novci već pronađeni i spremni da se ubrizgaju u novčane tokove Kluba kako bi se krenulo u lov na Premijer ligu.

Uskoro će i Skupština FK Drina Zvornik na kojoj se možda i sazna ko je za šta (ne)odgovoran u protekloj sezoni za koju je trebalo pilula. Na početku sezone trebalo je pilula za smirenje od straha kako će “djeca” odigrati sezonu, pa je okus tih pilula na kraju bio i sladak. U nastavku sezone pilule za smirenje od uzbuženja i trke za Premijer ligu, ove pilule su imale mnogo gorak ukus. Hoće li još jedna Skupština FK Drina biti s ukusom ili bez ukusa, možda se sazna ubrzo.

Svi ozbiljniji radnici teško mogu praviti vrhunske rezultate sa sredstvima koja dobijaju od Budžeta lokalnog parlamenta. Bez Alumine, zeohema i drugih većih privrednih subjekata u sportu teško će se dočekati bolji dani.

Možda bi pobrojani i dali da se češe traži, a možda i ne bi. Ali ubjeđen sam da bi svi dali poslije jednog masovnijeg protesta sportista ispred njihovih ulaznih vrata iz kojih tako teško višak sredstava dolazi do zvorničkih sportskih i kulturnih  institucija i korisnih društvenih organizacija.

Nameće se zaključak da potencija koju imamo u ovom gradu zataji kada najviše treba.

Tekst napisao Ilijaz Miralemović, urednik portala Zvornicki.ba

(Zvornicki.ba)