Mini hidroelektrana na Drinjači puštena u rad

0
Mini hidroelektrana na Drinjači puštena u rad

Hidroelektrana na rijeci Drinjači kod Zvornika, u čiju je gradnju uloženo oko 6,5 miliona KM, puštena je u probni rad, potvrdio je juče jedan od investirtora ovog elektroenergetskog objekta Vitomir Tomić, prenosi radio Osvit.

Mini hidroelektrana na Drinjači puštena u rad

On je rekao da je instalisana snaga ove hidroelektrane jedan megavat-čas sa godišnjom proizvodnjom od 6,5 miliona kilovat-časova i dodao da je priključena na elektro-energetski sistem Republike Srpske.  „Na Hidroelektrani, koja zapošljava šest radnika,  nalazi se jedno prelivno polje i dva temeljna ispusta ukupnog kapaciteta oko 60 metara kubnih u sekundi kada su potpno otvoreni, dok 17 metara kubnih vode u  sekundi ide preko turbina kada rade punim kapacitetom“, rekao je Tomić.

On je podsjetio da sav višak vode ide preko preliva na čijem se kraju nalazi „riblja staza“ za prelazak ribe iz donjeg u gornji tok rijeke Drinjače, napomenuvši da je ova staza rađena po najvećim dostignutim standardima. „Gradnja ove hidroelektrane je najskuplji oblik ulaganja, jer se radi o pribranskoj centrali koja ima sistem zahvata vode kanalima ili cijevima do turbina“, rekao je Tomić i naglasio da je u Hidroelektranu ugrađena nova i najmodernija oprema iz Kine, Turske i Francuske.

Tomić je pojasnio da pribranska hidroelektrana ne može da zadržava višak vode, nego je pusta preko preliva ili kroz temeljne ispuste, čime je nivo jezera uvijek isti i može da varira, zavisno od količina padavina, po nekoliko cantimetara.  Pojašnjavajući da je prelivno polje široko 36 metara, Tomić je rekao da je jezero, koje se formira na sastavu rijeka Drinjače i Jadra, dugačko 840 metara, a na brani duboko osam metara.

On je podsjetio da je gradnja ove hidroelektrane počela prije čertiri i po godine i da su u tom periodu gradnju usporavale ili, bolje rečeno, onemogućavale česte poplave.  „Najveća poplava se dogodila 2014. godine kada je nabujala voda Drinjače odnijela sav građevinski i tehnički materijal sa mjesta gradnje koji je bio uredno uskladišten, pričinivši direktnu štetu od 140.000 KM“, rekao je Tomić.

Navodeći da je u dosadašnjem periodu, odnosno probnom radu, ova hidroelektrana izdržala sva predviđena opterećenja, Tomić je rekao da se očekuje da do 1. jula Hidroelektrana dobije certifikat, nakon čega će biti stvoreni svi preduslovi za sklapanje predugovora i ugovora sa regulatorom za normalan rad i redovnu isporuku električne energije.

Tomić je rekao da tokom ljeta očekuje zvanično pustanje u rad ove hidroelketrane, u koju je investirano 70 odsto sredstava iz Srbije i 30 odsto iz BiH odnosno Republike Srpske.  On je podsjetio da konsesioni period traje 35 godina sa mogućnošću produavanja ugovora, obizirom na visinu ulaganja.

????????????????????????????????????

radioosvit