Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“ – Predstavljeni rezultati istraživanja za Zvornik

Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“ – Predstavljeni rezultati istraživanja za Zvornik

„Prema rezultatima našeg istraživanja, 75% učenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola u Zvorniku probalo je alkohol, 55% pije povremeno, a 2% njih alkohol konzumira svakodnevno.

Projekat „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“ – Predstavljeni rezultati istraživanja za Zvornik

Istraživanje je rađeno na uzorku od 700 učenika, a obuhvatilo je četiri (4) faktora zdravstvenih rizika, i to: korišćenje duvana, konzumiranje alkohola, nezdrava ishrana i slaba fizička aktivnost,“ istakla je Marija Babović, predstavnica Sekons grupe za razvojnu inicijativu, koja je dio projekta „Smanjenje faktora zdravstvenih rizika u BiH“.

Prema istim tim istraživanjima, alkohol je maloljetnicima u Zvorniku lako dostupan. Rezultati takođe pokazuju da 20% učenika starijih razreda osnovnih i srednjih škola povremeno puši, a 26% od tog broja puši više od 11 cigareta dnevno. O štetnosti duvana učenici su informisani, tako da 88% njih smatra da pušenje škodi njihovom zdravlju. Nezdrava hrana je veoma popularna među mladima, pokazuje istraživanje, tako da više od 60% mladih redovno jede slatkiše, 74% bijeli hljeb, a polovina pije gazirane sokove svakodnevno.

Fizička aktivnost je prilično zastupljena među mladima, tako da nešto više od polovine ispitanika 4-7 puta nedeljno sprovodi fizičku aktivnost bar po 30 minuta u toku dana, a 82,7% njih smatra da je vježbanje zabavno.

Istraživanjem su obuhvaćeni i zdravstveni (151) i obrazovni (187) radnici u Zvorniku. U procentima, 35% zaposlenih u zdravstvu i 45% u prosveti ne smatra da povremeno pušenje značajno škodi zdravlju, a redovno ili povremeno puši 32% zaposlenih u ovim isntitucijama.

Prema riječima Ljiljane Toholj, članice tima za realizaciju projekta ovo je sveobuhvatan projekat unapređenja zdravlja stanovništva:“Cilj projekta je promjena stavova o rizičnim ponašanjima i unapređenje znanja i prakse koja promoviše dobro zdravlje-prvenstveno kroz obrazovne i zdravstvene ustanove.“

Projekat u Republici Srpskoj sprovodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, uz podršku Svjetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju i to u gradovima Zvornik i Doboj.