Svečano pušten u rad sistem za navodnjavanje u Bratuncu

0
Svečano pušten u rad sistem za navodnjavanje u Bratuncu
FOTO: UPS media

U Bratuncu je danas, u prisustvu visokih zvaničnika RS i opštine, te brojnih gostiju i građana, svečano pušten u rad sistem za navodnjavanje, koji će za skoro cijelu teritoriju opštine Bratunac obezbijediti dovoljne količine vode i pospješiti poljoprivrednu proizvodnju. Radi se o jednom od najvrijednijih projekata u Bratuncu u posljednjih pedeset godina.

Svečano pušten u rad sistem za navodnjavanje u Bratuncu
FOTO: UPS media

Novoizgrađeni sistem za navodnjavanje, vrijedan je 9,2 miliona KM i obuhvata oko 95% opštine Bratunac, koja ostvaruje između 60% i 70% svojih prihoda od malinarstva. Ove prihode će još više uvećati sistem za navodnjavanje i oni će se, prema procjenama, udvostručiti u narednih nekoliko godina.

„U tom pogledu mislim da smo najviše pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Danas ovdje možemo da kažemo da će se od otkupne cijene maline, koja će se utvrditi, platiti 15 posto podsticaja, čime želimo da podstaknemo proizvođače“, istakao je Milorad Dodik, predsjednik RS, nakon ceremonije puštanja u rad sistema za navodnjavanje.

Bez kvalitetnog navodnjavanja ne može se zamisliti moderna poljoprivredna proizvodnja, posebno posljednjih godina kada svjedočimo klimatskim promjenama.

Svečano pušten u rad sistem za navodnjavanje„Vrijednost sistema će se pokazati tek u narednom periodu. Zbog klimatskih promjena, od pet godina, četiri su sušne. Malina i sve druge kulture ne mogu bez sistema za navodnjavanje i to pokazuju mnoge opštine koje su brzopleto ušle u ovu proizvodnju“, rekao Nedeljko Mlađenović prisutnim novinarima.

„Ovakva ulaganja u opštinu Bratunac, koja je na istoku, upravo demantuju sve one koji kažu da Republika Srpska i Vlada RS, različito posmatraju opštine na zapadu i opštine na istoku“, smatra Neđo Trninić, ministar u Vladi RS.

„Ja mogu samo da se zahvalim predsjedniku, načelniku i Vladi, što su nam obezbijedili ovakav sistem. To će nam mnogo pomoći“, zahvalan je bio Miloš Živković, malinar iz Bratunca.

Tokom današnje svečanosti puštanja u rad sistema za navodnjavanje, ocijenjeno je da je ovo jedan od najvrijednijih projekata u Bratuncu u posljednjih 50 godina.

(UPS media)