OSUĐENI “SIMINI ČETNICI” Preinačena oslobađajuća presuda, pripadnici paravojne jedinice osuđeni za SILOVANJA I ZLOSTAVLJANJA

0
Sud u Beogradu smanjio kazne pripadnicima
Fotografije sa dženaze sestrama iz rodnog Skočića-Ratni zločin za koji je suđeno Siminim četnicima

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom su trojica pripadnika paravojne jedinice “Simini cetnici” bili oslobođeni optužbi za silovanje i zlostavljanje tri žene u Zvorniku tokom rata 1992. godine i izrekao im zatvorske kazne.

OSUĐENI "SIMINI ČETNICI" Preinačena oslobađajuća presuda, pripadnici paravojne jedinice osuđeni za SILOVANJA I ZLOSTAVLJANJA
Fotografije sa dženaze sestrama iz rodnog Skočića-Ratni zločin za koji je suđeno Siminim četnicima

Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević su osuđeni na po 10 godina zatvora, a Zoran Alić na šest godina jer su zajedno sa sada pokojnim Zoranom Stojanovićem i drugim NN pripadnicima jedinice u kućama u selu Malešić držali tri žene, koje su u više navrata silovali i primoravali ih da im spremaju hranu, čiste, peru…

Na ovu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom sudu u trećem stepenu.

Istom odlukom Apelacioni sud je potvrdio prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i pravosnažno oslobodio od optužbi Damira Bogdanovića, Đorda Ševića i Draganu Đekić.

Takođe, Zoran Aleksić, Zoran Đurdević i Tomislava Gavrić su pravosnažno oslobođeni od optužbi da su u saizvršilaštvu počinili krivična dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Skočić, Hamzići, u selu Šetići, Klisi, Petkovcima i Drinjači.

Gavrić, Zoran Alić i Zoran Đurdević su osuđeni jer su, kako se navodi u presudi, za vreme oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini na podrucju opštine Zvornik kršili pravila međunarodnog prava ženevskih konvencija.

To su učinili tako što su u kućama u selu Malešić u od 12. jula pa do oko 1. oktobra 1992. godine držali tri žene koje su primoravali da im spremaju hranu, da peru njihovu odeću i uniformu, čiste obuću i kuće gde su bili smešteni, uz pretnju da će ih ubiti ukoliko ne izvrše naređenja.

Alić i Đurdević su te žene tukli u više navrata rukama, nogama i raznim predmetima, povredujući njihov telesni integritet, dok su ih sva trojica u više navrata silovali, navodi se u osuđujućoj.

Sima Bogdanović zvani “Sima cetnik”, preminuo je u pritvoru tokom suđenja.

Ovaj slučaj javnosti je poznat kao “Zvornik 5”.

OSUĐENI "SIMINI ČETNICI" Preinačena oslobađajuća presuda, pripadnici paravojne jedinice osuđeni za SILOVANJA I ZLOSTAVLJANJA
Žrtve iz sudskog procesa Zvornik 5

U obrazlložnju presude u delu u kome je prvostepena presuda preinačena, između ostalog se navodi da su Gavrić, Alić i Đurdević prilikom izvršenja dela postupali sa umišljajem i da su bili svesni protivpravnosti svojih radnji.

To se, kako je navedeno, može zaključiti i iz iskaza jedne od oštećenih, kao i Bogdanovića – koji je inače oslobođen od optužbe, a iz kojih proizlazi da je postojala opasnost da oštećene budu ubijene pred kraj boravka jedinice na teritoriji BiH i njen povratak u Srbiju.

“To govori da su neki pripadnici te jednice među kojima i okrivljeni bili svesni da je to što se dešavalo i što je rađeno oštećenima bilo nezakonito, nemoralno i nečovečno”, navodi Apelacioni sud.

Dodaje i da su “radnje vršili neskriveno od očiju”, javno, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem, mučenjem, ponižavanjem i silovanjem, iz čega se, prema stavu suda, upravo i može zaključiti da su se okrivljeni saglašavali sa radnjama jedni drugih.

Prema stavu Apelacionog suda, takvim svojim ponašanjem Gavrić, Alić i Đurdević su izvršili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, a koje predstavlja krivično delo protiv čovečnosti i međunarodnog prava.

(Blic.rs)