Škola za trudnice na raspolaganju budućim porodiljama Zvornika

0
Škola za trudnice na raspolaganju budućim porodiljama Zvornika
Trudnice sa cijelog teritorija Zvornika na jednom mjestu

Budućim majkama već godinu dana na raspolaganju je “Škola za trudnice” koja radi u okviru Službe za zdrastvenu zaštitu žena u Domu zdravlja Zvornik.

Škola za trudnice na raspolaganju budućim porodiljama Zvornika
Trudnice sa cijelog teritorija Zvornika na jednom mjestu

Glavna sestra u službi zdrastve zaštite žena Snežana Maksimović Ristanović, specijalista–strukovna babica je istakla da je veoma važno da buduće majke imaju pravi izvor informacija, a ne da do informacija, nekad i pogrešnih dolaze putem interneta. Ona ističe da je za godinu dana rada kroz školu prošlo oko 390 budućih majki.

Škola za trudnice na raspolaganju budućim porodiljama Zvornika
Trudnice u školi, prema njenim riječima dobijaju „cjelokupan paket“ počevši od ranog perioda, osme ili desete nedelje gdje se posebna pažnja posvećuje ishrani i fizičkim aktivnostima koje se smiju raditi do devetog mjeseca, a potom o prenatalnim testovima koji su trudnicama dostupni u Zvorniku.

Ona dodaje da se sve aktivnosti sprovode u saradnji i saglasnost lekara načelnika dr Aleksandra Pažina i dr Zorane Davidović Tošić.

„ Nakon toga ulazimo u period od 26 nedelje kada postepeno počinjemo da radimo vežbe rastezanja , relaksacije i vježbe disanja koje budućim majkama u velikom procentu pomažu da lakše savladaju sam porođaj . Takođe pričamo o porođaju i kakva će biti saradnja sa doktorima i babicama što je veoma bitno naglašava Maksimović Ristanović.

Nakon toga obuhvatamo ceo period od 40 dana , važnosti dojenja , na koji način kupati dijete , obradi pupka odnosno svemu onom što je osnova kvalitetnog majčinstva . Ona ističe da u “ Školu za trudnice ” dolaze i stručni saradnici ljekari iz Tuzle, Doboja , Banja Luke koji prenose budućim majkama najnovije informacije .

Pored toga dolaze i saradnici koji su stručni u oblasti matičnih ćelija, kao i stručna lica koja majkama govore o njezi tijela kako majki tako i novorođenčadi na prirodnoj bazi bez agresivnih vještačkih reagenasa ističe Maksimović Ristanović.

Ona dodaje da škola trudnicima nudi i divno druženje, nova prijateljstva i iskustva jer u školu dolaze i žene koje su se već ostvarile u ulozi majke. Dva puta nedeljno ( utorkom i četvrtkom ) se održavaju časovi u Školi za trudnice u Zvorniku, a trajanje časova je različito i zavisi od interesovanja samih trudnica pa se nekada umjesto 45 minuta ostane i do dva sata u školi., naglašava Maksimović Ristanović.

Tamara Radović je danas prvi put bila u Školi za trudnice i nije krila svoje zadovoljstvo. Ona nam je rekla da očekuje da nauči mnogo toga, od stručnih lica koja će joj objasniti sve njene nedoumice.

Brankica Miljuš je od početka trudnoće na časovima i kaže da je prezadovoljna, sličnog mišljenja je i Jelena Markotić koja nam je rekla da je nakon trećeg časa mnogo opuštenija i sa manje dilema vezanih za trudnoću i sam porođaj.

(radioosvit)