Sve spremno za pohod “Marš mira Nezuk – Potočari”

0
Sve spremno za pohod
Nezuk 7.jula, FOTO- Kadir Hajdarević

Sve je spremno za pješački pohod “Marš mira Nezuk-Potočari”, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, radi odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a”.

Sve spremno za pohod "Marš mira Nezuk - Potočari"
Nezuk 7.jula, FOTO- K. Hajdarević

Predsjednik Pododbora “Marš mira“ Munir Habibović u izjavi za Fenu kaže da kolona iz Nezuka sutra kreće u 8.30 sati te da se očekuje od pet do sedam hiljada učesnika.

Za učesnike “Marša” će tokom trajanja pohoda dva puta dnevno biti dijeljeni voće i voda, a osigurane su i cisterne s vodom na određenim mjestima. Prvi i drugi dan organizacija pomozi.ba osigurala je za učesnike sendviče, jogurte i vodu, a treći dan Udruženje građana Podrinja organizira večeru.

Habibović naglašava da učesnici “Marša mira” trebaju da imaju odgovarajuću odjeću i obuću, dovoljno tečnosti te je nephodno da se pridržavaju kodeksa ponašanja.

Kolona učesnika tokom tri dana koliko traje “Marš mira” prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara, a po završetku ovog marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji te kolektivnoj dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida.

Na potezu od Nezuka kao polazišta, pa do Potočara kao odredišta, učesnici prolaze maršrutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

Sve spremno za pohod "Marš mira Nezuk - Potočari"
FOTO: K.Hajdarević Nezuk 7.jula

Počast nastradalim žrtvama će ove godine u okviru “Marša mira” odati i grupa od 115 ljudi iz Turske predvođena pjevačem koji je snimio spot o stradanju Srebrenice.

– Grupa će prikazati kratkometražni film učesnicima u Liplju. Historijski sat će biti održan na svim mjestima stradanja. Inače, do samog polaska učesnici se mogu prijavljivati za ovu aktivnosti – naveo je Habibović.

Sve spremno za pohod "Marš mira Nezuk - Potočari"
FOTO: Nezuk prevečerje 7.jula

Dolazak učesnika “Marša mira” u Memorijalni centar je planiran 10. jula u 17 sati, a nakon njih kolona bajkera i biciklista.

N1