Na vječni počinak danas će biti ispraćeno 35 žrtava genocida u Srebrenici

0
Na vječni počinak danas će biti ispraćeno 35 žrtava genocida u Srebrenici

Konačni smiraj danas će u Memorijalnom centru Potočari dočekati 35 žrtava genocida u Srebrenici.

Na vječni počinak danas će biti ispraćeno 35 žrtava genocida u Srebrenici
Na kolektivnoj dženazi koja se svake godine održava na godišnjicu genocida 11. jula, bit će ukopano 35 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava, koji su prenoćili pod otvorenim nebom na musali u krugu Memorijalnog centra.

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca, ali i ljudi iz regije i svijeta doći će danas da odaju počast žrtavama srebreničkog genocida. Među njima je i nekoliko hiljada učesnika Marša mira, biciklisti, trkači i motoristi koji su prešli put dug nekoliko desetina kilometara kako bi podsjetili svijet da se ovakvo zlo ne zaboravi, ali i da ga nikada više niko ne smije ponoviti.

Predsjednik organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida Nermin Alivuković kazao je da se očekuje dolazak između 20.000 i 30.000 ljudi.

– Očekuje se i dolazak predstavnika svih nivoa vlasti u BiH, brojnih ambasadora i njihovih zamjenika – kazao je Alivuković, dodavši da će prije dženaze i vjerskog programa biti održana komemoracija žrtvama u 11 sati u Fabrici akumulatora.

Svoj dolazak na ovogodišnje obilježavanje godšnjice najavio je i Čedomir Jovanović, srbijanski političar i predsjednik Liberalno-demokratsse partije Srbije.

Sa ukopom 35 žrtava, ovo je do sada najmanja kolektivna dženaza u Potočarima.

Među najmlađim žrtvama su Vesid Ibrić i Feris Mehmedović koji su imali samo 16 godina kada su brutalno ubijeni. Ove godine u Potočarima će biti ukopani posmrtni ostaci još dva maloljetnika, sedamnaestogodišnjih Muhameda Alića i Edina Burića.

Na posljednji počinak bit će ispraćeni i mladi bračni par Remzija i Nijazija Dudić. Remzija je imala samo 20 godina i bila je u šestom mjesecu trudnoće kada je ubijena zajedno sa svojim suprugom Nijazijom koji je imao 22 godine.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

U identifikacionom centru Podrinje u Tuzli nalazi se još skoro 170 identificiranih žrtava ali uglavnom zbog nekompletnost posmtrnih ostatatka porodice se još nisu odlučile za ukop. Do sada je u Memorijalnom centru Potočari smiraj pronašlo 6575 žrtava, a traga se za još oko hijadu.

Izvor: Faktor