Zalazje: Obilježena 26. godišnjica stradanja Srba

0
Zalazje: Obilježena 26. godišnjica stradanja Srba
FOTO: UPS media

U selu Zalazje danas je obilježana 26. godišnjica stradanja 69 Srba koji su ubijeni na Petrovdan 1992. godine u više srebreničkih i bratunačkih sela. Godišnjica je obilježena parastosom, prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća kod spomenika i kosturnice u selu Zalazje.

Zalazje: Obilježena 26. godišnjica stradanja Srba
FOTO: UPS media

Vida Cvijetinović na današnji dan izgubila je brata i mnogobrojne članove uže i šire familije.

„Mog brata smo našli sad skoro, nismo ga našli kad i ove ostale, napali su nas iz prevare, nisu ni znali da će biti napad, uoči Petrovdana, a na Petrovdan ujutru su ubili sve koje su našli“, izjavila je za UPSMedia Vida Cvijetinović.

Rado Cvijetinović na današnji dan 1992. godine izgubio je sestru, tek nakon dva mjeseca njeno tijelo pronađeno je u nedalekom potoku.

„Ako ne može da stigne ljudska pravda, vidimo da je Naser Orić po komandnoj odgovornosti oslobođen, po ličnom izvršenju nije kriv, onda će ih stići Božja ruka, ne može im biti oprošteno. Teško je pričati ovdje, ovdje koga god vidite nekoga je izgubio. Nisu to bili borci, to su bili branioci sela, ovo selo je branjeno, u civilnim odijelima, žene, izginulo je sve u jednom danu“, rekao je Rado Cvijetinović.

Nekada je Petrovdan bio dan kojem su se srpske porodice radovale, danas je ovaj dan simbol srpskog stradanja, Parastos Zalazjeporučuju zvaničnici opštine Srebrenica.

„Kada kažemo da je ovdje neko stradao, to onda izazove salvu negodovanja sa druge strane jer smatraju da su na prostoru Srebrenice i takvu priču žele da plasiraju i to su radili sve vrijeme, da su ovdje ginuli samo Bošnjaci. Mi poštujemo svaku žrtvu i to smo više puta pokazali, više puta smo rekli ‘izvini, izvinite’, nikada to nismo čuli sa druge strane“, istakao je Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

„Istorija iz 43. godine i sudbina četiri porodice, sudbina sa Petrovdana 92. godine, isti put, ista stradanja, iste ubice, iste ubice, iste žrtve, slična istorija. Poruka je da je budućnost veoma sumorna, jer ništa ne radimo na pomirenju, a tu su prije svega zakazali naši sudovi, tužilaštva“, kazao je Radomir Pavlović, potpredsjednik SO Srebrenica.

Parastosu je prisustvovao i Ibran Mustafić, bivši pripadnik Armije BiH.

„Prije svega, ja sam danas došao da odam počast mojim školskim drugovima, ne bi ulazio u žrtve i dešavanja ovdje što se dogodilo, ali s obzirom da znam da je ovdje jedna grupa zarobljena i odvedena u srebrenički zatvor u toku rata mimo svakog zakona, mimo svake međunarodne konvencije o ratnim zarobljenicima i pogubljena, moja lična želja je da se poklonim onima koji su na taj način ubijeni“, izjavio je Ibran Mustafić.

Osim 69 poginulih, tragičnog Petrovdana 1992. godine nestala su 22 Srba, od kojih se 10 njih još vode kao nestali.

(UPS media)