Rok za prijave istječe 24. jula: Prijavljeno samo 35.000 glasača iz dijaspore

0
Tužilaštvo navodi da je na prevaran način, mimo znanja četiri birača, koja nisu izašla na izbore i iskoristila svoje biračko pravo, falsifikovao njihove potpise na biračkom spisku, potpisao se i glasao umjesto njih pod njihovim imenima
FOTO: Ilustracija

Za glasanje na općim izborima 7. oktobra do sada se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavilo oko 35.000 birača iz dijaspore, kazala je za „Avaz“ Maksida Pirić, portparol CIK-a. Ona je podsjetila da će Komisija do 24. jula u ponoć, kada istječe rok za prijave za glasanje izvan BiH, primati prijave.

Rok za prijave istječe 24. jula: Prijavljeno samo 35.000 glasača iz dijaspore
FOTO: Ilustracija

– Do sada je obrađena 23.451 prijava, od kojih njih 2.051 ne zadovoljava uvjete, jer imaju određene nedostatke – kaže Pirić.

U slučajevima gdje je bilo moguće upozoriti pošiljaoce na nedostatke, CIK je to i učinio, a s građanima BiH koji žele glasati van zemlje, CIK je ostvario više od 3.000 kontakata putem e-maila ili infotelefonske linije, putem kojih su građani tražili dodatne informacije. Pirić kaže i da određeni broj građana iz inozemstva prijavljuje glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu.

– Odluku o tome u kojim će predstavništvima biti moguće organizirati biračka mjesta CIK će donijeti naknadno. Ako u nekim konzulatima ili ambasadama ne bude moguće glasati, ti građani će moći glasati putem pošte – kaže Pirić.

Za glasanje izvan BiH na izborima 7. oktobra prijavilo se najviše naših građana koji žive u Hrvatskoj, 5.416, zatim u Njemačkoj, njih 3.320, te 2.449 s adresom u Švedskoj.

Nedostaju dokazi o identitetu, adresi…

Među nevalidnim prijavama su one kojima nedostaje dokaz o prebivalištu ili adresi pošiljalaca i takvih je više od 400. Među takvim prijavama je 998 onih u kojima pošiljalac nije dostavio dokaz o identitetu, a ima i primjera gdje nije popunjen PRP obrazac, gdje nije potpisan, ili gdje se potpis na obrascu i ličnom dokumentu ne podudaraju.

2.106 prijava stiglo iz Švicarske

2.116 prijava stiglo iz Austrije

1.154 prijave stigle iz Srbije

715 prijava stiglo iz Danske

670 prijava stiglo iz Norveške

667 prijava stiglo iz SAD

495 prijava stiglo iz Holandije

329 prijava stiglo iz Slovenije

185 prijava stiglo iz Kanade

Na lokalnim izborima 2016. iz dijapsore je bilo prijavljeno oko 60.000 glasača.

Izvor: Avaz.ba