U SUBOTU U MALOM ZVORNIKU – Osvećenje zvonika na crkvi u steni

0
U SUBOTU U MALOM ZVORNIKU - Osvećenje zvonika na crkvi u steni

Uprava parohije Malog Zvornika pozvala je vernike iz Podrinja, Jadra, Azbukovice, Rađevine, Podgorine, ali i sa druge obale reke Drine.

U SUBOTU U MALOM ZVORNIKU - Osvećenje zvonika na crkvi u steni

Vernici su pozvani da u subotu, na dan Svetog Prokopija, kada malozvornička opština proslavlja svoju krsnu slavu i zaštitnika mesta, prisustvuju molitvi u Crkvi Sabora svih Srba svetitelja, kao i osvećenju krsta, zvona i zvonika na Crkvi Časnog krsta, ukopanoj u steni pored magistralnog puta, nedaleko od mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Ovim povodom biće organizovan i kulturno-umetnički program od 15 sati, a, kako je najavljeno, nastupiće horovi izvodeći duhovnu muziku. Sledi izbor kumova krsta i zvona, podela ikona i barjaka, a osvećenje će u 18 sati obaviti vladika Lavrentije sa sveštenstvom šabačke eparhije.

Po završetku molitve sledi podizanje zvonika na „Novom Ostrogu“, kako vernici nazivaju neobičnu bogomolju, a potom večera i narodno veselje. Ova neobična crkva u steni obronaka planine Boranje, otkrivena je pre 14 godina, a isklesana je u pećini u periodu između 1932. i 1934. godine, u vreme kada je građen tajni podzemni grad kralja Aleksandra Karađorđevića.

U crkvi se svakog petka održava akatist i molitva za zdravlje, pre par godina nabavljeno je zvono na kojem se upisuju imena priložnika, a zvonik će biti postavljen na vrhu stene, na visini od 33 metra što simbolizuje Hristove godine. Na sredini urađen je mozaik Ostroga i Svetoga Vasilija, a pored i mozaici još šest svetitelja.

S.P

(loznicke novosti)