IT kompanije u BiH mogu zaposliti 6.000 stručnjaka, problem mladi koji se ne žele školovati

0
Ideje u borbi protiv online govora mržnje
FOTO: Ilustracija

Informacijsko-komunikacijske (IT) kompanije u Bosni i Hercegovini posjeduju kapacitete da u narednih pet godina zaposle šest hiljada stručnjaka u ovoj oblasti, međutim problem trenutno predstavlja nezainteresiranost mladih za školovanje u ovom pravcu.

IT kompanije u BiH mogu zaposliti 6.000 stručnjaka, problem mladi koji se ne žele školovati
FOTO: Ilustracija

IT sektor osim zanimljivog radnog okruženja nudi i iznadprosječna primanja za standarde u našoj zemlji, a rješenje problema nedostatka kadra stručnjaci iz ove oblasti vide u zajedničkom djelovanju s institucijama vlasti i obrazovnim sistemom koji još uvijek ne odgovara potrebama tržišta rada u BiH.

U našoj zemlji djeluje Bit Alijansa koja okuplja 46 IT kompanija, a u kojima je zaposleno 60 posto radne snage u ovoj oblasti.

Generalni direktor ove asocijacije Armin Talić danas se u Tuzli sastao s premijerom Tuzlanskog kantona Jakubom Suljkanovićem te tom prilikom istakao da IT industrija sa samo četiri hiljade zaposlenih generiše pola milijarde KM izvoza, što je pola od iznosa kojeg generiše drvna industrija, kao najveća izvozna grana.

“Softverska industrija ima potencijal da zaposli skoro šest hiljada ljudi u Bosni i Hercegovini u narednih pet godina. To je velika prilika za smanjenje stope nezaposlenosti, kao i sprečavanje migracija mladih osoba” rekao je Talić.

Kako je istaknuto tokom današnjeg sastanka, odgovor na prevazilaženje ovog izazova sastoji se od izmjene zakonskih rješenja kojima bi se omogućilo pokretanje specijalističkog, dvogodišnjeg studija na Univerzitetu u Tuzli, a u cilju školovanja mladog kadra za potrebe IT sektora.

Kao jedan od prijedloga je i nabavka i instaliranje IT laboratorije u okviru spomenute visokoškolske ustanove koja bi modernizirala nastavni proces, ali i doprinijela skraćivanju vremena prilagodbe budućih IT stručnjaka izazovima koje pred njih budu postavljali budući poslodavci.

“IT kompanije su spremne i ući u jedan ovakav investicijski projekt na Univerzitetu u Tuzli, pa u određenom omjeru, zajedno s Vladom TK finansirati izgradnju takvog laboratorija”, rekao je Talić.

Prateći potrebe tržište rada, Vlada TK već ranije je pokrenula određene procedure o otvaranju IT smjera u Gimnaziji Meša Selimović u Tuzli, a prema riječima kantonalnog premijera Jakuba Suljkanovića, IT sektor predstavlja priču budućnosti.

“Vlada TK će svakoj progresivnoj ideji dati svoju podršku. Mi već tragamo za određenim rješenjima kako bismo spriječili ili bar smanjili migracione procese, posebno mladih osoba, a ove inicijative nude neka od mogućih rješenja. S tim u vezi Vlada TK će intenzivirati saradnju s Bit Alijansom, a posebno u vezi s izradom strateškog dokumenta kroz koji ćemo skenirati IT potencijale u našem kantonu. On će ponuditi i pravce za njegov brži razvoj, kao i kroz održavanje eventualne konferencije u Tuzli, a čiji bi cilj bilo povećanje svjesnosti građana, posebno mladih o potencijalima IT industrije u BiH”, rekao je Suljkanović.

Izvor: Klix.ba