Pokrenute aktivnosti za smanjenje četiri faktora rizika za zdravlje

0
Pokrenute aktivnosti za smanjenje četiri faktora rizika za zdravlje

Lokalne koalicije u Zvorniku, okupljene oko projekta „Smanjivanje faktora zdravstvenih rizika“ – dio B projekta (za Republiku Srpsku), pokrenule su aktivnosti kojima će pokušati da utiču na poboljšanje zdravlja mladih u ovom gradu.

Pokrenute aktivnosti za smanjenje četiri faktora rizika za zdravlje

Aktivnosti će biti usmjerene na smanjenje rizika od upotrebe duvana, alkohola, nezdrave hrane i nedovoljne fizičke aktivnosti. Lokalne koalicije koje su osmislile konkretne aktivnosti sastavljene su od predstavnika institucija, privrede i organizacija civilnog društva, koji su izrazili interesovanje za unapređenje zdravlja u svom gradu.

Kroz zagovaračke aktivnosti usmjerene na donosioce odluka, lokalne koalicije će se boriti da se smanji dostupnost alkohola maloljetnim licima u ugostiteljskim i trgovinskim objektima, kao i dostupnost duvana i duvanskih proizvoda u blizini škola – prvenstveno kroz jačanje kontrole prodaje i poštovanje zakona o zabrani prodaje i upotrebe ovih proizvoda osobama mlađim od 18 godina.

Kako bi se pojačala fizička aktivnost djece, koalicije će uticati na donosioce odluka da se u nižim razredima osnovnih škola uvede praksa da časove fiskulture drže nastavnici fizičkog vaspitanja. Za ostale sugrađane, koalicije će se boriti da se obilježe pješačke staze u Zvorniku i okolini kako bi se građani podstakli na boravak na svježem vazduhu.

U cilju adekvatnije ishrane đaka u osnovnim školama, koalicije će pokrenuti akciju uvođenja zdrave užine u pilot školu, a pokušaće i da se izbore da se u automatu sa hranom izmijeni sadržaj tako što bi se u njega ubacili zdravi obroci.

logo za zdravlje

Istraživanje koje je Sekons grupa za razvojnu inicijativu iz Beograda sprovela na 665 zvorničkih đaka u višim razredima osnovnih, i u srednjim školama, pokazalo je da su alkohol i cigarete izuzetno dostupni maloljetnicima, i da manje od 10 odsto trgovaca odbija da im ove proizvode proda. Istraživanje je pokazalo i da se đaci ne hrane dovoljno zdravo, dok je svijest o značaju fizičke aktivnosti na relativno visokom nivou.

Pilot gradovi u kojima se sprovodi projekat su Zvornik i Doboj, a sprovodi ga Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, uz podršku Svetske banke i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.