Policijska uprava Zvornik tvrdi da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće

0
Sigurnost u Zvorniku za februaru je zadovoljavajuća, iz saobraćaja zbog alkohola isključeno 129 osoba
Press PU Zvornik-Arhiv

Stanje bezbjednosti na operativnom području Policijske uprave Zvornik u prvih šest mjeseci ove godine bilo je stabilno i zadovoljavajuće sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom ocjenio je načelnik Policijske uprave Goran Abazović

Policijska uprava Zvornik tvrdi da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće
Press PU Zvornik-Arhiv

Nije bilo događaja koji bi mogli izazvati uznemirivanje javnosti i građana, kao ni krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti , kao što su ubistava, teška ubistava , razbojništava i razbojničke krađe „ istakao je Abazović .

Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je da je prva polovina ove godine karakteristična po tome što je na području ove uprave smanjen broj krivičnih djela po svim oblastima, te da ima visok koeficijent ukupne razriješenosti i otkrivenosti krivičnih djela po nepoznatom itvršiocu.

„U prvih šest mjeseci ove godine, na koji se osnosi izvještajni period, evidentirano 355 krivičnih djela, što je za 19,7 odsto manje nego u istom periodu 2017. godine“, rekao je Savić.

On je dodao da je zbog izvršenja ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštivima podnijeto 319 izvještaja protiv 319 lica, među kojima je bilo 100 povratnika u izvršenju krivičnih djela i 12 maloljetnika.

Ističući da je bilo najviše krivičnigh djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta, odnosno 307, što je za 18,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Savić je rekao da su od ovih 307 krivinih djela, 146 izvršila nepoznata lica, dok je ukupno razriješeno 78, 2 odsto. „Materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi 253.283 KM, i nešto je manja u odnosu na isti period prošle godine“, rekao je Savić.

Inspektor U Sektroru policije Radenko Borić rekao je da je u posmatranom šestomjesečnom periodu registrovano 289 saobraćjnih nezgoda, od kojih su 83 sa povrijeđenim licima, odnosno 26 sa teško povrijeđenim, i 56 sa lakše povrijeđenim, dok je jedna saobraćajna nesreća bila sa poginulim licem.

„U prvih šest mjeseci ove godine broj saobraćajnih nezgoda sa pogulim licima je manji za 80 odsto, u odnosu na isti period 2017. godine, kada je registoravno pet saobraćajnih nesreća sa pet poginulih lica“, rekao je Borić.

On je naglasio da je u posmatranom periodu izvršena kontrola 18.998 vozila i vozača, evidentirano 11.026 prekršaja, izdata 10.523 prekršajna naloga, te iz saobraćaja isključeno 170 vozila.
Borić je istakao da su iz saobraćaja isključena 622 vozača, od kojih je 495 vozilo pod dejstvom alkohola, dok su 73 lica upravljala vozilom prije sticanja prava na vožnju, odnosno upravljala vozilom bez položenog vozačkog ispita.

Registrovano 189 slučajeva narušavanja javnog reda i mira što je za 15,6 % manje nego u istom periodu prošle godine , dok jer 26 lica lišeno slobode rekao je Borić.

(radiosovit)