Savjet vozačima da na put kreću odmorni, informisani i sa ispravnim vozilom

0
Još jedna krivična prijava za
FOTO: Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske preporučilo je vozačima da na put kreću sa ispravnim vozilom, odmorni i informisani o stanju na putevima, te savjetovalo da, ako je moguće, izbjegavaju polazak u vrijeme najvećih gužvi, kao što su petak popodne, subota ujutro i nedjelja poslijepodne.

Savjet vozačima da na put kreću odmorni, informisani i sa ispravnim vozilom
FOTO: Ilustracija

Većina saobraćajnih nesreća događa se zbog ljudske greške, odnosno grubog kršenja osnovnih saobraćajnih propisa, upozorio je hrvatski MUP. Upozorenje i savjeti mogu se primjeniti i u cijeloj BiH, a kazne su skoro identične.

Iz MUP-a napominju da će posebnu pažnju posvetiti vozačima koji iskaču iz normalnog saobraćajnog toka ili grubo krše propise zbog kojih se događaju saobraćajne nesreće s najtežim posljedicama.

Policija poručuje da će stalno da bi pojačala protok vozila fizički regulistati saobraćaj na opterećenim mjestima, kao što su izlazi sa auto-puteva, na petljama i u trajektnim lukama.

Iz policije preporučuju vozačima da prije polaska na godišnji odmor provjere ispravnost signalizacije na vozilu, nivo ulja u motoru, gume, količinu tečnosti u rashladnom sistemu, količinu tečnosti za pranje stakala, stanje brisača.

Policija je ukazala na potrebu da se vozači prije putovanja informišu o vremenskim prilikama i stanju na putevima, kao i da na put kreću odmorni, odnosno da izbjegavaju polazak poslije radnog vremena.

Vozače podsjećaju da ne smiju piti alkohol prije ni tokom vožnje, da se bezbjednosni pojas koristi na svim sjedištima u vozilu i da djeca moraju biti bezbjedno smještena u vozilu.

Policija napominje da treba držati ograničenja brzine kretanja, poštovati ograničenja, držati razmak između vozila, pridržavati se pravila da je desna traka namijenjena za vožnju, a lijeva za preticanje, kao i da se vozači neće zaustavljati na auto-putu.

U slučaju umora, bez obzira na blizinu odredišta, policija savjetuje vozačima da stanu i da se odmore, te da ne koriste mobilni telefon u vožnji.