Svečanost povodom osvećenja zvonika na crkvi Časnog krsta u Malom Zvorniku

Svečanost povodom osvećenja zvonika na crkvi Časnog krsta u Malom Zvorniku

Uprava parohije Malog Zvornika za sve vernike iz Podrinja, Jadra, Azbukovice, Rađevine, Podgorine, ali i sa druge obale reke Drine, u subotu, 21. jula, na dan Svetog Prokopija, kada malozvornička opština proslavlja svoju krsnu slavu i zaštitnika mesta, organizovala je skup i svečanost.

Svečanost povodom osvećenja zvonika na crkvi Časnog krsta u Malom Zvorniku

Okupljeni vernici su prisustvovali molitvi u Crkvi Sabora svih Srba svetitelja, kao i osvećenju krsta, zvona i zvonika na Crkvi Časnog krsta, ukopanoj u steni pored magistralnog puta, nedaleko od mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića.

Ovim povodom organizovan je i prigodan kulturno-umetnički program, a nastupili su i horovi izvodeći duhovnu muziku. Upriličen je izbor kumova krsta i zvona, podela ikona i barjaka, a osvećenje su u 18.00 časova obavili emisari vladike Lavrentija, istaknuto sveštenstvo šabačke eparhije. Svim prisutnim vernicima obratio se i predsednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić.

Po završetku molitve usledilo je podizanje zvonika na „Novom Ostrogu”, kako vernici nazivaju neobičnu bogomolju, a potom večera i narodno veselje.

Ova neobična crkva u steni obronaka planine Boranje, otkrivena je pre 14 godina, a isklesana je u pećini u periodu između 1932. i 1934. godine, u vreme kada je građen tajni podzemni grad kralja Aleksandra Karađorđevića. U crkvi se svakog petka održava akatist i molitva za zdravlje, pre par godina nabavljeno je zvono na kojem se upisuju imena priložnika, a zvonik će biti postavljen na vrhu stene, na visini od 33 metra što simbolizuje Hristove godine. Na sredini urađen je mozaik Ostroga i Svetoga Vasilija, a pored i mozaici još šest svetitelja.

Unutrašnjost pećinske crkve je u obliku krsta i sva je u znaku broja 33. Isus Hristos je živeo 33 godine, radovi su počeli 1933. godine a hodnici koji su postavljeni u obliku krsta su dugi po 33 metra.

Svake godine na dan Svetog velikomučenika Prokopija, krsne slave Malog Zvornika, organizuje se litija koja kreće od crkve a završava u pećinskom hramu, gde sveštenstvo drži službu i osveštava se kraljeva česma pored samog ulaza u crkvu.

Dolaskom protonamesnika Milete Tovarovića u malozvorničku parohiju, započeti su radovi na raščišćavanju ovog prostora, a onda su 2004. godine počeli sa bogosluženjem svakog zadnjeg petka u mesecu. Od proleća 2010. vrše službu svakog petka, a planirano je da se subotom služi liturgija za sve upokojene u reci Drini, bilo da su smrt našli nasilnim putem ili su dobrovoljno sebi oduzeli život u reci. Godinama, prava dragocenost crkve je krst, koji je u Mali Zvornik, preko Kanade, stigao iz Indije.

Izvori: Lozničke novosti / Večernje Novosti / Mali Zvornik info / Opština Mali Zvornik

Foto: Opštinska uprava opštine Mali Zvornik

Prilog: Foto galerija

Arhiva: Mali Zvornik info