U Srebrenici posljednji put ispraćena Hatidža Mehmedović simbol majki Srebrenice

0
U Srebrenici posljednji put ispraćena Hatidža Mehmedović simbol majki Srebrenice

Nakon komemoracije, ispred Čaršijske džamije u Srebrenici klanjana je dženaza Hatidži Mehmedović, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

U Srebrenici posljednji put ispraćena Hatidža Mehmedović simbol majki Srebrenice

Prije klanjanja dženaze, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Srebrenica Damir ef. Peštalić je prisutnima na dženazi, koji su došli iz cijele Bosne i Hercegovine i šire, rekao da je Hatidža Mehmedović bila hrabra, dostojanstvena žena, koja se borila za istinu i pravdu.

“I kada smo griješili, Hatidža nije dala na nas. Mi smo bili njena djeca. Radovala se djeci u Srebrenici. Živjela je za našu djecu, jer su ubili njenu. Mi joj obećavamo da ćemo se boriti za Srebrenicu, da će se ovdje u ovom mjestu rađati djeca. Poštovat ćemo amanet naših majki, moramo govoriti o Srebrenici, genocidu, ali i o životu u Srebrenici”, poručio je ef. Peštalić.

Prije dženaze održana je komemoracija Hatidži Mehmedović u Kulturnom centru Srebrenica.

U 13 sati i 30 minuta biće ponovo klanjana dženaza Hatidži Mehmedović u mjestu Bektići (MZ Sućeska) gdje će se obaviti i ukop.

Komemoracija Hatidži Mehmedović, predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, u velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici je skup tuge i ponosa na majku, heroinu koja je s ponosom nosila bajrak borbe za istinu i pravdu, poručeno je danas, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik Skupštine Opštine Srebenica Alija Tabaković je poručio da je rahmetli Hatidža uzor bosanske žene i majka svake majke.

“Rahmetli Hatidža je imala srce u kojem utočište nije moglo naći zlo. Ona je bila majka svoj djeci bez obzira na naciju, rasu i porijeklo”, rekao je Tabaković kroz suze.

Emir Bektić je u ime mladih koji su preživjeli genocid rekao da danas ispraćamo istinskog heroja u borbi za pravdu i istinu.

U Srebrenici posljednji put ispraćena Hatidža Mehmedović simbol majki Srebrenice

“Prvi put u historiji Bošnjaka nakon toliko stradanja naše majke dižu svoj glas u borbi za istinu i pravdu. Hatidža je bila majka svih nas”, rekao je Bektić.

Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, je kazala da je “danas dan kada na bolji svijet ispraćamo našu sestru Hatidžu”.

“Ispraćamo majku kojoj dušmani nisu dali da bude majka. Da ispraća djecu na fakultet, dočeka unuke. Majku koja se do posljednjeg dana borila za pravdu. Obećavamo da ćemo nastaviti tragati za svakom koščicom naših sinova. Borićemo se da svaki zločinac bude kažnjen”, kazala je.

Predsjednica Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić je rekla su svi u Kulturnom centru danas tužni, ali ponosi što su imali Hatidžu.

U Srebrenici posljednji put ispraćena Hatidža Mehmedović simbol majki Srebrenice
Majka najtužnijeg pogleda

“Hatidža se 23 godine borila za pravdu, ali nažalost pravdu nije dobila. Majke Bošnjakinje su dokazale cijelom svijetu nepravdu koju su doživjele 1995. godine. Hatidža će uvijek biti s nama kao i sve druge majke koje su već preselile na Ahiret”, kazala je Subašić.

 

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović je podsjetio i da se poznata glumica Angelina Jolie oglasila povodom smrti Hatidže Mehmedović što govori o veličini zločina koji se dogodio u Srebrenici, ali i drugim dijelovima Bosne i Hercegovine.

“Više ima bosanskohercegovačke države u Hatidžinoj šamiji nego u nekim poslaničkim klupama”, rekao je Hadžihafizbegović.

Majku Hatidžu, kako je rekao Hadžihafizbegović, ukopaće danas i muslimani i pravoslavci i katolici i jevreji i Romi i Eskimi.

“Ukopaće je svaki dio dunjaluka na kojem živi barem jedan čovjek”, rekao je Hadžihafizbegović.

Komemoraciji su prisustvovali ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, federalni ministar za pitanja boraca i ratnih vojnih invalida Salko Bukvarević, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić, zamjenik ambasadora Turske u BiH Orhan Kilic, predstavnice Udruženja “Žene u crnom”, preživjele žrtve genocida i brojni građani.

Mehmedović je preminula u nedjelju na Kliničkom centru u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti. Bila je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, a 23 godine je ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te pravdi i kažnjavanju zločinaca.

(Tuzlarije)