Proročici Nizami vraćeno ukradenih 200.000 KM, optuženi lopovi koji su opljačkali njenu kuću

0
Proročici Nizami vraćeno ukradenih 200.000 KM, optuženi lopovi koji su opljačkali njenu kuću
Nizama

Proročici Nizami vraćeno ukradenih 200.000 KM, optuženi lopovi koji su opljačkali njenu kuću uhvaćeni su nakon opsežne policijske istrage.

Proročici Nizami vraćeno ukradenih 200.000 KM, optuženi lopovi koji su opljačkali njenu kuću
Nizama al Raisa: Tvrdila da su, osim novca, ukradeni dokumenti i zlato

Osnovi sud u Brčkom potvrdio je optužnicu tamošnjeg tužilaštva protiv Elvedina Bavtijarija (29) iz Sarajeva i Admire Mešanović (34) iz Brčkog, koji se terete da su 1. aprila iz kuće proročice Nizame al Raise u brčanskom naselju Cerik ukrali 228.300 KM i 250 eura.

Skovali plan

Bavtijari i Mešanović prethodno su skovali plan te su pljačku isplanirali do najsitnijih detalja. Oni su se s bijelim Audijem dovezli pred nekadašnji salon namještaja koji je Nizama preuredila u luksuzni stambeno-poslovni prostor. Bavtijari je razbio staklo na vratima prostorije u kojoj su se nalazili pretinci, a u kojima je proročica čuvala novac. Za to vrijeme Mešanović je imala ulogu da bude ispred objekta i pažljivo gleda da neko ne naiđe.

Kada su uzeli plijen, zajedno su vozilom pobjegli u pravcu Tuzle. Brčanski istražitelji, u saradnji s kolegama iz drugih kantona, pokrenuli su veliku istragu koja je trajala više od tri mjeseca. To je, na koncu, rezultiralo rasvjetljavanjem spektakularne pljačke i identifikacijom lopova. Interesantno je da su istražitelji čak uspjeli pronaći ukradeni novac, i to do posljednje marke, koji je vraćen Nizami.
Isprva se špekuliralo da je plijen bio mnogo veći, tačnije 850.000 KM.

 

Enormno bogatstvo Nizama je stekla na tuđim mukama – proricanjem sudbine i navodnim liječenjem. Ona je, između ostalog, reklamirala nadnaravne sposobnosti gostujući u emisijama koje su u ponoćnim terminima emitirale lokalne televizije. Neki od tih nastupa trajali su i po više od dva sata, sve dok to Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije zabranila.

Proročica se tu nije zaustavila pa se nastavila reklamirati na društvenim mrežama. Ona za sebe kaže da je “doktorica za liječenje Kur’anom”. Brčaci za Nizamu kažu da ona o svojim poslovima može napisati knjigu. Nakon krađe, na društvenim mrežama su zbijane šale da proročica nije uspjela predvidjeti da će joj lopovi ukrasti novac.

Tvrdila da je ukradeno i zlato

Interesantno je da je u prijavi koju je Nizama podnijela policiji neposredno nakon krađe stajalo da su joj, osim novca, ukradeni zlato i dokumenti. Međutim, opsežna istraga, a kasnije i optužnica, pokazala je da, ipak, nedostaje samo novac.

Avaz.ba