Tri komunalna preduzeća tužena zbog neplaćanja usluga JP „Regionalna deponija“

0
Naplata potraživanja za Regionalnu deponiju ponovo problem, ipak stanje bolje nego na početku rada
Najsavremenija deponija u cijelom regionu

Javno preduzeće „Regionala deponija“ iz Zvornika će sudskim putem tražiti naplatu oko 410.000 KM dugovanja od komunalnih preduzeća koja na deponiju odlažu otpad iz devet opština RS i FBiH.

Tri komunalna preduzeća tužena zbog neplaćanja usluga JP „Regionalna deponija“
Najsavremenija deponija u cijelom regionu

Ova mjera je neophodna kako bi mogli da servisiraju svoje obaveze i otplaćuje ratu Svetskoj banci, čijim kreditom je izgrađena deponija, zbog čega smo trenutno protiv tri komunalna preduzeća podnijeli tužbene zahtjeve rekao je Aleksandar Vračević direktor JP „Regionalna deponija.

Odluka o sudskom potraživanju obaveza donijeta je od strane Nadzornog odbora i Skupštine preduzeća. JP“ Regionalna deponija je 2017. godinu završila sa pozitivnim rezultatom, međutim procenat naplate od strane komunalnih preduzeća drastično je opao od febrauara mjeseca što u velikoj meri utiče negativno i na tekuće poslovanje kao i na realizaciju razvojnih projekata.

Preduzeće u ovom trenutku ne može izvršiti uplatu dospele rate od strane Svjetske banke za juni mjesec. Dospjela dugovanja od strane komunalnih preduzeća iznose oko 410 hiljada KM dok ukupne obaveze od strane komunalnih preduzeća prema JP „Regionalna deponija“ iznose nešto više od 500.000 KM.

Tri komunalna preduzeća tužena zbog neplaćanja usluga JP „Regionalna deponija“
Regionalna deponija

Naplatom ovih sredstava u celosti bi mogli izmiriti ratu kredita i stabilizovati svoje poslovanje do kraja godine – kaže Vračević i dodaje da su već pokrenute tužbe protiv tri komunalna preduzeća za naplatu svojih potraživanja.

Rate prema Svjetskoj banci su šestomjesečne i isplačuju se 15. decembra i 15. juna u iznosu oko 210 hiljada KM. Poslednja rata nije uplaćena i prema riječima Vračevića, resorno ministarstvo ima sredstva obezbjeđenja koje su potpisale opštine kao garant .

Ako komunalna preduzeća ne izmire obaveze prema Regionalnoj deponiji, novac se, prema ugovoru, automatski skida sa računa. Najvjerovatnije će ministarstvo izvršiti blokadu računa regionalne deponije, i pošto nema priliva sredstava na računu, izvršiće i blokadu računa opština pošto su one garant za kreditna sredstva. To je u ovom trenutku nepopularna mjera, ali sa druge strane uvode u to da će i opštine da ozbiljnije razmišljaju o svojim komunalnim preduzećima „ rekao je Vračević.

Tri komunalna preduzeća tužena zbog neplaćanja usluga JP „Regionalna deponija“
FOTO: Arhiv

Vračević ističe da je pozitivan primer opština Živinice, koja nije bila deo projekta osnivanja deponije, sama je zatražila saradnju i redovno izmirivala svoje obaveze, tako da su zahvaljujući njihovim uplatama u januaru mesecu, za prethodnu godinu, u iznosu od 100.000 KM uspeli platiti jednu ratu kredita Svetskoj banci.

Regionalna deponija na Crnom vrhu urađena je kreditnim sredstvima Svetske banke u iznosu od 5.000.000 dolara. To je centralna sanitarna deponija za Grad Zvornik, opštine Bratunac, Srebrenicu, Miliće, Vlasenicu, Osmake i Šekoviće iz RS, te Kalesiju i Sapnu iz FBiH.

(osvit)