Metalno oživjelo uz pomoć “Alumine”

0
Metalno oživjelo uz pomoć

U preduzeću „Metalno“ sve oči su uprte u „Aluminu“! U poslјednje vrijeme zvornički metalci
redovno učestvuju na najvećim investicionim projektima koji se realizuju u ovoj fabrici.

Metalno oživjelo uz pomoć "Alumine"
Direktor akcionarskog društva „Metalno“, doktor tehničkih nauka Borko Popović , kaže da je
zahvalјujući „Alumini“, kolektiv sa 45 radnika, koji je svojevremeno bio prepoznatlјiv na poslovnoj
mapi metalske industrije BiH i bivše Jugoslavije, bukvalno, poslovno prodisao.

-Sa „Aluminom“ intenzivno radimo u poslјednje dvije godine i saradnja je baš besprekorna. U svom
djelokrugu posla prisutni smo u skoro svim investicionim projektima u „Alumini“, što je za nas od
velikog finansijskog značaja i posebno uposlenosti naših kapaciteta. Isklјučivo zahvalјujući poslovima ovoj fabrici i dobijenom povjerenju od strane menadžmenta „Alumine“, uspjeli smo da „Metalno“ stavimo na „zdrave noge“ , ali i da stvorimo uslove da preduzeće normalno funkcioniše, istina uz dosta teškoća – naglašava Popović, čijim dolaskom na čelo ovog akcionarskog društva, prije četiri godine, je počelo oživlјavanje kolektiva i podizanje rejtinga s obzirom na okolnosti u kojima se do tada preduzeće nalazilo.

Metalno oživjelo uz pomoć "Alumine"

U „Metalnom“ kažu da su u protekle dvije godine u „Alumini“ imali vrijednost poslova od preko tri
miliona konvertibilnih maraka. Prihodi ostvareni od saradnje sa „Aluminom“, prije svega, doprinijeli su da „Metalno“ danas solventno posluje, što omogućuje da, pored servisiranja tekućih obaveza, redovno isplaćuje plate zaposlenima sa porezima i doprinosima državi, da u rokovima izmiruje svoje dobavlјače, ali i da se, kako navodi Popović, umnogome saniraju i dugovanja iz prethodnog perioda.

Podsjećajući da je u „Alumini“ prvi veći posao za „Metalno“ bio na projektu izgradnje pogona za
proizvodnju fino precipitiranih hidrata, gdje su do sada uradili devet posuda-precipitatora, kapaciteta 300 kubika, Popović kaže da su, zajedno sa preduzećem „Enikon-Mont“ i „Jokić invest“, bili angažovani i na novom proizvodnom objektu silikagela i specijalnih zeolita, te da su, u okviru projekta proširenja kapaciteta proizvodnje zeolita, napravili šest silosa kapaciteta oko 200 kubika.

Metalno oživjelo uz pomoć "Alumine"
Stručnjak Borko Popović

– Za potrebe izrade metalnih konstrukcija, raznih elemenata i opreme, u okviru novih investicionih
projekata u „Alumini“, u protekle dvije godine, preradili smo između 800 do 900 tona čelika. Sve
smo to uradili u našim radionicama i pritom, bez većih problema, iako se radi o gabaritnim teretima, uspješno transportovali do fabričkog kruga i montirali na predviđenim pozicijama – ističe Popović, navodeći veoma korektnu saradnju sa kadrovima fabrike na realizaciji svih dosadašnjih poslova u „Alumini“.

Angažman u najvećem zvorničkom kolektivu, navode u ovom preduzeću, inicirao je preporuku menadžmenta „Alumine“ svom poslovnom partneru, švajcarskom „Zeohemu“, da se „Metalno“, zajedno sa drugim izvođačima, kao poslovni partner, angažuje i na radovima koji su pratili
izgradnju njihove fabrike u Karakaju, najveće grinfild investicije na području grada Zvornika.

Prema riječima Borka Popovića, infrastruktura „Metalnog“ pruža znatno veće mogućnosti u odnosu
na obim poslova na kojima su trenutno angažovani. -Mi danas radimo 10 do 20 odsto u odnosu na kapacitet do 1992. godine – kazuje Popović, podsjećajući da se svojevremeno, u radioničkim halama ovog preduzeća, mjesečno prerađivalo od 250 do 300 tona čelika.

Popović ističe da nisu potrebna velika ulaganja da bi se zanovila oprema i vertikalni transport u ovom privrednom društvu, a to bi, uvjeren je direktor „Metalnog“, omogućilo da preduzeće, kao u svoja najbolјa vremena, baštineći tradiciju metalaca ovog kraja još od daleke 1959. godine kada je osnovana Radna organizacija za metalsko-montažne i instalaterske radove „Univerzal“ , koja je bila poznata ne samo na prostoru nekadašnje Jugoslavije, nego i šire, poveća svoje kapacitete i ponovo se nađe na nekim evropskim gradilištima.

Metalno oživjelo uz pomoć "Alumine"

-Prisutni su zahtjevi iz inostranstva za ovom vrstom djelatnosti, jer su naše usluge dosta jeftinije u
poređenju sa cijenama na zapadu. Međutim, strano tržište je za svakog veliki izazov, tako da smo se u potrazi za poslom fokusirali na domaće područje – govori Popović, navodeći da, pored „Alumine“,
„Metalno“ uspješno sarađuje i sa Telekomom Republike Srpske, za koga su, u poslјednje tri-četiri
godine, napravili više od 30 poligonalnih čeličnih stubova za bazne stanice koji se montiraju u
naselјenim mjestima radi rasterećenja mobilne mreže.

Metalno oživjelo uz pomoć "Alumine"

U „Metalnom“ očekuju da se uspješna saradnja sa „Aluminom“ nastavi i u narednom periodu. Na
novim projektima koji se planiraju raditi u „Alumini“, sigurno će biti posla i za radnike ovog
preduzeća. Sa postojećim resursima, kažu u „Metalnom“, spremni su da odgovore zahtjevima koji se budu od njih tražili. Iako je na tržištu rada teško pronaći bravare, zavarivače i metalostrugare, profile zanimanja koji su najviše potrebni u metalskoj industriji, u „Metalnom“ su uspjeli da prije godinu i po „osvježe“ radnu snagu sa 10 mladih lјudi, koji su svojim dosadašnjim radom već nagovjestili da će biti pravi naslednici metalaca i instalatera po kojima je bilo prepoznatlјivo ovo zvorničko preduzeće.

Metalno oživjelo uz pomoć "Alumine"