Pet osoba uhapšeno zbog pljačkanja migranata

0
Pet osoba uhapšeno zbog pljačkanja migranata

Nakon što su četiri muškarca osumjičena za razbojništvo sinoć predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, uhapšena je još jedna osoba povezana s ovim slučajem. Kako saznajemo, razbojnici su opljačkali migrante porijeklom iz arapskih zemalja.

Pet osoba uhapšeno zbog pljačkanja migranata
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo potvrdili su nam kako je kasno sinoć uhapšena ženska osoba. Svi osumnjičeni za razbojništvo ispitani su u MUP-u KS. Četvorica muškaraca nakon toga su predati Tužilaštvu KS, a ženska osoba je zadržana u prostorijama Jedinice za osiguranje objekata MUP-a KS.

Prema informacijama koje smo uspjeli prikupiti, četvorica muškaraca i jedna žena organizovano su opljačkali migrante. Jedan od razbojnika je krijumčario migrante za novac.

Nezvanično saznajemo kako su razbojništvo počinili Muamer Gušo, bivši radnik “Rada” i još četiri osobe.

Pet osoba uhapšeno zbog pljačkanja migranata

Razbojništvo za koje se tereti pet uhapšenih osoba desilo se u noći s ponedjeljka na utorak. Tokom policijske akcije hapšenja Guše i ostalih, policija je pretresla nekoliko objekata te oduzela predmete zbog postojanja osnovane sumnje da potiču iz izvršenja krivičnog djela.

Portal Avaza prenio je dosta detalja o načinu pljačkanja nesretnih migranata. U nastavku prenosimo tužnu priču o nesretnim migrantima začinjenu bosanskom pohlepom, bezdušnoću i sramotom pljačkaša nemoćnih migranata iz dalekih zemalja, sramota je tim veća što su i sami pljačkaši ili njihovi roditelji u svom životu bili izbjeglice.

Od izvora bliskog istrazi saznali smo da su uhapšeni još Muamer Gušo, bivši radnik „Rada“, Amar Kulović i Mehrudin Džanović. Tokom istrage utvrđeno je da Omeragić nakon smjene u ovom komunalnom preduzeću krijumčari migrante za novac. Mahom se, prema izjavama uhapšenih, radi o narkomanima i kriminalcima. On je prošle sedmice predložio Guši da se i on uključi u posao.

Zahtjevi vođe

Dogovorili su se da presretnu kombi s migrantima pod izgovorom da su policija te da im otmu novac, mobitele i sve ostale vrijedne stvari. Gušo, koji je trenirao kik-boks, odlučio je da u posao uključi i Amara Kulovića. Kulović je pristao, ali uz uvjet da nisu u pitanju žene i djeca. Čak je govorio da će mu dobro doći zarada pored posla kojim se bavi.

Izvor blizak istrazi dalje nam je otkrio kako je Omeragić rekao Guši da pripremi kombi za veći broj migranata koji će se nalaziti kod „Energoinvesta“. Međutim, Gušo je mogao samo ponuditi svoj Golf. To Omeragiću nije bilo dovoljno pa je insistirao na kombiju. Također je od Guše tražio da obuče neku uniformu i da se naoruža kako bi zaista izgledao kao policajac koji vrši redovnu kontrolu vozila.

Gušo je otišao u Olovsku ulicu, u kojoj mu punica stanuje. Ubrzo se pojavio i Mehrudin Džanović, vozač iz sadašnje Gušine firme, kako bi razdužio radnike i pazar. Džanović je znao čime se Mirnes Omeragić bavi i pristao je ući u posao. Ali je naglasio da neće tući niti pretresati, već samo prevoziti migrante.

U „KM Tradeu“, na insistiranje Omeragića, Gušo je za sebe i Kulovića kupio potkapu i plastičnu pušku za Air Soft, a u prodavnici „Mars“ na Grbavici plastične vezice.

Put za Vlakovo

Na kraju Gušo uniformu nije nabavio, ali je obukao odjeću tamnije boje, dok je Kulović na sebi imao bolničku uniformu KCUS-a, što je kasnije policija i pronašla tokom pretresa kuća osumnjičenih.

Gušo je kombi nabavio od komšije i dovezao ga do „Energopetrolove“ pumpe na Stupu te je sjeo u svoj Golf. Mirnes Omeragić je tražio da idu u Vlakovo, gdje bi sačekali kombi s migrantima. Na Vlakovu su se sklonili na jedan sporedni makadamski put i čekali da naiđe kombi s migrantima, što će se uskoro i dogoditi, a za volanom je bio Džanović, kako je i dogovoreno. Tu su s potkapama i „oružjem“ izašli na put Gušo i Kulović i, glumeći policajce, signalizirali su vozaču da stane.

Gušo sve priznao policajcima

Džanoviću su tražili dokumente, kako su se i dogovorili. Tada je iz kombija izašao jedan migrant i na engleskom jeziku molio da ih ne tuku, za šta su spremni dati novac. U kombiju je bilo i desetogodišnje dijete. Ubrzo je iz vozila izašao još jedan migrant i ponudio novac da ih puste, tako da su svi dali mobitele i novac i sve ubacili u jednu vreću.

Plijen su stavili u Golf i otišli da se nađu s Omeragićem u Olovskoj ulici kako bi ga podijelili. Od migranata su uzeli ukupno 12.700 KM. Omeragić je novac htio podijelili tako što bi sebi uzme pola, a njima trojici dao ostatak. Gušo se tome usprotivio pa je Omeragić ipak pristao da se novac podijeli na jednake dijelove. Na kraju je Gušo završio sa 3.740 eura u džepu.

Panični poziv

Nakon izvjesnog vremena Omeragić je pozvao Gušu i panično mu saopćio da je policija ispred KJKP „Rad“ i da mu nekako pomogne da sazna o čemu se radi. Gušo je otišao da „ispita teren“ i vidio policajce pored Omeragićevog vozila. Policija mu je rekla da se odmakne i ode. U rano jutro Gušu su probudili policajci, koji su pretresli kuću. Gušo im je predao oružje i odjeću.

Priznanje u policiji

Odbranu Muamera Guše preuzeo je sarajevski advokat Omar Mehmedbašić, koji nam je kratko kazao da je Gušo sve priznao u policiji.

Gušo humanitarac

Gušo trenutno sa suprugom A. G. ima firmu koja se bavi uslugama osiguranja i humanitarnog rada. Mehrudin Džanović je vozač u njegovoj firmi.

(klix/avaz)