Povratku zanimanja za zanatske smjerove u srednjim školama najviše doprinijela “Alumina”

0
Povratku zanimanja za zanatske smjerove u srednjim školama najviše doprinijela

Brzo zaposlenje nakon završetka srednje škole, prilagođeno potrebema privrede, bio je glavni razlog što je najviše svršenih osnovaca u tri upisna roka u Zvorniku izabralo tehnička i trogodišnja zanimanja.

Povratku zanimanja za zanatske smjerove u srednjim školama najviše doprinijela "Alumina"

Činjenica da je u Kompaniji „Alumina“ prošle i ove godine krenula intenzivnija smjena radnika, zbog odlaska u penziju, uticala je da učenici biraju zanimanja poput hemijskih tehničara, varilaca i obrađivača metala rezanjem.

Direktor Tehničkog školskog centra u Karakaju Goran Grujić kaže da je, djelimično, izvršena izmjena plana upisa.
– Zbog manjeg interesovanja za zanimanje automehaničar koji je kombinovan sa smjerom obrađivač metala rezanjem, izmjenom plana upisa izvršili smo promjenu da cijelo odjeljenje bude smjera obrađivač metala rezanjem, zbog interesovanja učenika i realne potrebe privrede – rekao je Grujić i dodao da su izuzetno zadovoljni proteklim upisom za školsku 2018/2019. godinu.

– U ovoj godini, do sada je upisano 188 učenika, dok je školu završilo 139 učenika, što je za 50 učenika više, zbog čega smo izuzetno zadovoljni proteklim upisnim rokovima. To je najbolji pokazatelj da su osnovci zainteresovani za zanate i tehnička zanimanja. Veliko interesovanje je bilo za zanimanje hemijski tehničar, varilac, obrađivač metala, elektro i saobraćajnu struku, te vozače i rukovaoce građevinskih mašina – rekao je Grujić i istakao da već nekoliko godina bilježe porast broja upisanih učenika u odnosu na broj svršenih srednjoškolaca.

Povratku zanimanja za zanatske smjerove u srednjim školama najviše doprinijela "Alumina"

U Srednjoškolskom centru „Petar Kočić“ u potpunosti su popunjena odjeljenja laboranata i medicinske škole kao i kombinovano odjeljenje ugostiteljske škole smjer kuvar i konobari, kaže direktor ove obrazovne ustanove Biljana Pisić.

– Činjenica da svi kuvari i konobari odmah po završetku školovanja dobiju posao, kao i potrebe „Alumine“ za zanatima i hemijskim tehničarima uslovili su da oni budu najviše atraktivni osnovcima. Ako se uradi analiza prekvalifikacije radnika vidi se da su ova zanimanja najviše privlačna i onima koji mijenjaju zanimanje zbog zaposlenja – rekao nam je Milan Cvijetinović, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Gradske uprave u Zvorniku.

Kako su istakli u Birou za zapošljavanje u Zvorniku, zanati su deficitaran kadar, a oni koji se vode na evidenciji uglavnom ne traže zaposlenje u svojoj struci.