Promovisana knjiga „Trnovica u donjem Podrinju“

0
Promovisana knjiga „Trnovica u donjem Podrinju“
Pisac i njegovo djelo

U zvorničkom Domu omladine sinoć je promovisana knjiga „Trnovica u donjem Podrinju“, autora Slavka Tadića. Promovisana knjiga „Trnovica u donjem Podrinju“

Tadić koji je rođen u ovom zvorničkom selu i koji živi i radi u Beogradu, istakao je da je svako dužan svom zavičaju i da svako u određenoj meri mora da oduži taj dug.

On je rekao da je ideja da napiše ovu knjigu potekla od njegovih prijatelja kao što su Pero Simić i Zdravko Antonić, ali i od njegove porodice, komšija i ljudi raspoloženih da mu otvore dušu. Autor je napomenuo da je knjiga zamišljena kao istorija odozdo kroz čije ličnosti i događajnost provejava atmosfera prošlosti, ali i budućnosti.

Promovisana knjiga „Trnovica u donjem Podrinju“

– Ova knjiga je veliki istraživački poduhvat i nastajala je četvrt vijeka. Pored rodoslova, govori i o ličnostima i događajima kroz različite istorijske periode, a poseban fokus stavio sam na period Drugog svetskog rata i poratnog socijalizma u Jugoslaviji – rekao je Tadić.

On je istakao da su iskazi za knjigu sabirani i provjeravani kod mnoštva ličnosti sela i okoline, te da su posvetom navedeni samo glavni kazivači šturih, ali dragocijenih podataka.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović izrazio je zadovoljstvo što je po prvi put na ovim prostorima promovisana knjiga koja govori o njegovom rodnom selu Trnovici.

Promovisana knjiga „Trnovica u donjem Podrinju“
Pisac i njegovo djelo

Naglašavajući da je na poseban način obrađen život na prostoru Trnovice u zadnjem vijeku i više, Stevanović je rekao da je knjiga jedno istinsko osvježenje za ove prostore.

– Sve što prepričavamo između sebe skupljeno je na jedno mjesto, obrađeno i dato nama kao jedan ozbiljan poklon koji treba čuvati – rekao je Stevanović.

On se zahvalio autoru na trudu i velikoj energiji koju iziskuje pisanje knjige.

– Zahvalan sam i njegovoj porodici jer i oni su zasigurno imali odricanja, svima vama koji ste večeras sa nama na ovom mjestu, kao i Jovanu Tomiću koji je među prvima prepoznao značaj ovakve knjige i potrebe da se pruži podrška autoru da ona ugleda svjetlost dana – istakao je Stevanović.

Tomić je izrazio nadu da će sinoć promovisana knjiga otvoriti put i drugima da se ponašaju slično i da se na taj način sačuva od zaborava neko vrijeme da bi se, kako je rekao, mogli prepoznavati u budućnosti, da bi znali ko smo i odakle smo.

Predsjednik SPKD „Prosvjeta“ Zvornik Radosav Perić naglasio je da je svaka knjiga izvor podataka i poruka, a pogotovo monografska djela kao što je „Trnovica u donjem Podrinju“ gdje su obrađene istorijske prilike, legende, stanovnici, kao i drugi podaci vezani za ovo mjesto.

Knjiga „Trnovica u donjem Podrinju“ promovisana je u okviru manifestacije „Zvorničko ljeto 2018“.