Zemunca koji je opljačkao crkvu u Banjaluci otkrio kupljeni automobil

0
Zemunca koji je opljačkao crkvu u Banjaluci otkrio kupljeni automobil
Automobil kupljen u Sarajevu trag ka otkrivanju počionica teških krađa

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci zatražilo je određivanje jednomjesečnog pritvora Nikoli Nešiću (30) iz Zemuna, koji je uhapšen u akciji “Snimač” zbog sumnje da je provaljivao u banjalučke škole i Adventističku crkvu, pričinivši štetu od skoro 100.000 KM.

Zemunca koji je opljačkao crkvu u Banjaluci otkrio kupljeni automobil
Automobil kupljen u Sarajevu trag ka otkrivanju počionica teških krađa

Predložen pritvor

Nešiću se na teret stavlja produženo krivično djelo teška krađa, a o pritvoru će odlučivati Osnovni sud u Banjoj Luci.

– Pritvor je predložen zbog opasnosti od bijega osumnjičenog te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti krivično djelo – rekla je Mira Miletić, sekretar OJT Banja Luka.

Kako “Avaz” saznaje, Nešić je identificiran uz pomoć automobila Peugeot 205, koji je kupio u Sarajevu preko oglasnika Olx.ba. Policajci na terenu uočili su upravo taj automobil kako u noćnim satima kruži banjalučkim ulicama.

Provjerom tablica ispostavilo se da je vozilo registrirano u Sarajevu, a kad su istražioci kontaktirali vlasnika, on im je saopćio da je vozilo nedavno prodao. Pokazao im je i kupoprodajni ugovor sa podacima kupca Nikole Nešića.

Pokušao pobjeći

Ispostavilo se da se radi o čovjeku s bogatim kriminalnim dosjeom u Srbiji upravo zbog provalnih krađa. Za njim je raspisana potjernica, a policajci su u međuvremenu na oku držali sporni Peugeot 205, ali se on danima nije pomjerao.

Nešić je, na kraju, pokušao da pobjegne iz BiH letom za Egipat, ali je, na osnovu potjernice, uhapšen na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. Nešić: Uhvaćen po potjernici

  • Nešić: Uhvaćen po potjernici

Pronađene ukradene stvari

Kod osumnjičenog Nikole Nešića prilikom hapšenja pronađeno je skoro 17.000 maraka u raznim valutama te ukradeni laptop, muški i ženski satovi, narukvice… Utvrđeno je i da je dio novca slao u Egipat bliskom prijatelju. U vozilu su otkriveni njegovi otisci prstiju te alat koji je koristio u provalama, a među njima i slomljeni šrafciger, čiji je dio pronađen tokom uviđaja u jednom od obijenih objekata.

(Avaz)