Škobaljijada 2018 – ribolov, druženje i priroda

0
Škobaljijada 2018 – ribolov, druženje i priroda
FOTO: UPSmedia

Ovogodišnja bratunačka Škobaljijada okupila je 55 ribolovaca, koji su, tradicionalno, došli iz okruženja, ali i iz udaljnih gradova. Ribolovci su bili raspoređeni na nekoliko „staza“ na Drini, uzvodno od naselja Fakovići.

Škobaljijada 2018 – ribolov, druženje i priroda
FOTO: UPSmedia

U Boljevićima je grupu od 15 ribolovaca predvodio predsjednik Sportskog ribolovačkog društva „Drina“ iz Bratunca, Branko Milovanović Penga:

„Svi smo raspoloženi, uživamo u svakom sekundu. Mi u Boljevićima intenzivno radimo na očuvanju ribljeg fonda, pošto još niko ništa nije upeca“, kaže kroz smijeh Milovanović i potvrđuje da je tokom Škobaljijade druženje na prvom mjestu.

Sportski ribolov se umnogome razlikuje od običnog ribolova. Ulov nije najvažniji – važnije je da se očuva riblji fond.

„Mi lovimo ribu na sportski način, a koristimo priliku da se družimo i uživamo u Drini. Vodimo računa da ne izlovimo puno ribe i, tokom Škobaljijade, sve osim Škobalja vraćamo u vodu. Ove godine izgleda da riba nešto slabije ‘radi’, ali vidjećemo na kraju dana rezultate. Tri najkrupnija uloga će osvojiti prve tri nagrade“, govori Miroslav Lončarević, ribočuvar u SRD „Drina“ Bratunac i koordinator sudijske službe ovogodišnje Škobaljijade.

Škobaljijada se već godinama održava druge avgustovske subote, a ovogodišnja „ekipa“ obiluje iskustvom. Današnji takmičari imaju mnogo iskustva u ribolovu na Drini, ali i na brojnim drugim rijekama. Ipak, svi mahom govore da je Drina „Kraljica Balkana“.

Škobaljijada 2018Ribolovci su zaista razdragani, uživaju u svakom minutu današnjeg dana i imaju samo riječi hvale za organizaciju i pejzaže na Drini.

„Ja sam ribolovac od pete godine. Rodio sam se deset metara od rijeke Janje, odrastao sam na Drini. Ovdje je prelijepo, već nekoliko oputa dolazim na Škobaljijadu“, kaže Milorad Dragić iz Ugljevika, a Adis Hadžić iz Zvornika kaže da je prvi put na Škobaljijadi:

„Imamo i mi Škobaljijadu u Zvorniku, ali ovdje je mnogo bolje. Voda čišća – kod nas u Zvorniku je zagađenija, pa je i osjećaj ovdje mnogo prijatniji. Došao sam prvi put i sigurno ću dolaziti i ubuduće.“

Najspješniji su bili takmičari na stazi „Fakovići“, gdje su ulovljena tri prvoplasirana ulova. Mladi Danijel Simić iz Milića je ulovio škobalja teškog 1.100 grama i osvojio treće mjesto, Milan Novaković iz Fakovića je zauzeo drugo mjesto, zahvaljujući ulovu od 1.120 grama, dok je Majstor staze bio Stefan Jovanović iz Ljubovije, ulovivši škobalja teškog 1.920 grama.  Nakon ceremonije proglašenja pobjednika i dodjele nagrada i diploma, Škobaljijada će biti nastavljena druženjem ribolovaca, kojim će, pretpostavljamo, dominirati ribolovačke priče.

(UPSmedia.ba)