Otvoren 12. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma „Dani maline – Bratunac 2018“

0
Otvoren 12. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma „Dani maline – Bratunac 2018“
FOTO: UPS media

Prema podacima Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, Bosna i Hercegovina je među vodećim proizvođačima maline – deseta u svijetu.

Otvoren 12. Međunarodni sajam poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma „Dani maline – Bratunac 2018“
FOTO: UPS media

Među opštinama koje su ovu granu poljoprivrede prepoznale kao strateško opredjeljenje je i Bratunac, u kojem živi oko 25.000 stanovnika, a proizvodnjom maline se bavi oko 1.500 domaćinstava. Danas je dvanaesti put zaredom u ovom gradu otvoren sajam posvećen malini.

Cvijetin Đokić je na danas otvorenom Sajmu „Dani maline“ proglašen za najuspješnijeg proizvođača u 2018. godini. Na ukupno četiri dunuma i 200 kvadrata ostvario je prinos od devet tona maline.

„Godinama već učestvujem na Sajmu, dosad sam imao srebrnu malinu, ovo mi je prva zlatna, mislim da nije i zadnja, dugo sam u ovoj branši, radimo ozbiljno, kvalitetno, nemamo global gap proizvodnju, ali radimo po principu integralne proizvodnje“, izjavio je Cvijetin Đokić.

Tokom dva dana Sajma, posjetiocima će se ove godine predstaviti oko 50 izlagača iz Bratunca, regije Birač, cijele BiH, ali i iz zemalja regiona kojima je cilj promocija privrede i turističkih potencijala šire regije.

„Kao poljoprivredni proizvođači, izlažemo pekmez, džem od šljive, med i pčelinje proizvode, sok od jabuke i sirće. Imamo i svoje ručne radinosti, tkanje. Prvi put smo na ovom sajmu ‘Dani maline’“, rekla je Behija Dedić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Drina“.

„EKO rafting klub učestvuje od početka na ovom sajmu. Pružamo usluge splavarenja, adrenalin parka, a u budućnosti imamo još nekih ideja koje ćemo, nadam se, ostvariti u toku narednih godina“, kazao je Slavoljub Mlađenović, predsjednik Eko-rafting kluba „Rajska plaža“.

Organizator Sajma „Dani maline“ je opština Bratunac uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi.

„Uradili smo protivgradnu zaštitu na teritoriji cijele opštine, imali smo problem sa nabavkom kvalitetnih sadnica, i taj smo problem riješili – formirali smo svoj rasadnik, ove godine imamo milion i 500 hiljada sadnica maline, a zbog klimatskih promjena, uradili smo sistem za navodnjavanje na području cijele opštine, uz savjetodavnu službu koja je našim poljoprivrednicima stalno na raspolaganju, zaokružili smo cjelokupni sistem u oblasti malinarstva“, izjavio je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Dani maline 2018„Naš osnovni cilj jeste podrška ruralnom razvoju, razvoju turizma, ruralni razvoj i podizanje kapaciteta u ruralnom razvoju. Cilj ovog sajma jeste da podržimo žensko preduzetništvo, umrežavanje žena“, istakla je Danica Nešević, iz Stalne radne grupe za regionalni ruralni razvoj u Jugoistočnoj Evropi.

Osim izložbenog dijela, u okviru sajma biće održano više stručnih predavanja iz oblasti različitih grana poljoprivredne proizvodnje, a u programu su i gastro-fest, kulturno-umjetnički program, takmičenje u izboru najboljih kolača od maline, te izbor i dodjela nagrada za najuređenije dvorište.

(upsmedia)