Prilikom ulaska u BiH uhapšen bivši logoraš Meho Orić pod optužnicom za ratni zločin

0
Nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH: Meho Orić bivši logoraš pušten iz pritvora bez mjera zabrane
Uhapšeni Meho Orić

Danas je oko 16 sati uhapšen bivši logoraš Meho Orić pri ulasku u BiH na graničnom prelazu u Brodu. Orića su priveli pripadnici Granične policije BiH po nalogu Tužilaštva BiH. Zvaničnih informacija od Tužilaštva i Granične policije BiH o ovom slučaju još uvijek nema.

Prilikom ulaska u BiH uhapšen bivši logoraš Meho Orić pod optužnicom za ratni zločin
Uhapšeni Meho Orić

Ovim iznenadnim hapšenjem iznenađeni su svi koji poznaju Mehu Orića. Porodica tvrdi da je Meho Orić bivši logoraš koji je proveo šest mjeseci u koncentracionom logoru u Batkovići. Pripadnici Vojske Republike Srpske zarobili su grupu Bošnjaka krajem 1992.godine kada su pokušavali da iz Srebrenice stignu u Tuzlu u grupi je bio i Orić. Da je Meho išta nažao uradio bilo kome teško bi preživjeo kao zarobljenik 6 mjeseci i bio razmjenjen sredinom 1993.godine. Tvrde u porodici Mehe Orića.

Rodbini je saopšteno da je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu na osnovu predmeta Suda u Zvorniku koji je nadležan za regiju srednjeg Podrinja.

Ogorčen ovim hapšenjem je i Suad Ćosić komšija i prijatelj uhapšenog. On je izjavio:

“Očigledno se radi o dvostrukim aršinima, dok predmeti za teške zločine nad Bošnjacima Podrinja u svim općinama miruju, Tužilaštvo ekspresno uhapsi Bošnjake bez prethodne kontrole. Da su pozvali Mehu dobrovoljno bi se odazvao jer je to čovjek logoraš, nema on šta kriti i razloga biti hapšen na ovaj način.

Pozivam da Bošnjaci ujedine što prije kako bi se zaustavio ovaj očigledni mehanizan plašenja Bošnjaka koji žive i rade u Podrinju. Pozivam predstavnike Bošnjaka da se posvete sistemskom radu i naprave neki mehanizam zaštite Bošnjaka koji su se vratili i koji se žele vratiti u svoje domove. Za mene lično ovo danas predstavlja izjednačavanje žrtve i zločinca. Gdje ste još čuli da se bivši logoraši hapse za zločin počinjen prije dospijeća u koncentracioni logor!? Pita Ćosić.

Nezvanično saznajemo da će se tužilaštvo o ovom slučaju javnosti obratiti u toku sutrašnjeg dana.

(Zvornicki.ba)