U krug Alumine stigla i prva žena vozač teretnog kamiona

0
U krug Alumine stigla i prva žena vozač teretnog kamiona

Zvornička tvornica glinice, kompanija Alumina predstavlja mjesto susreta raznih kultura, nacija, religija i naroda. Stalno se dešavaju zanimljivi susreti. Nedavno je zabilježeno i to da je teretnjak-kamion dovezla jedna žena. U nastavku prenosimo zanimljivu priču nastalu u krugu Alumine.

U krug Alumine stigla i prva žena vozač teretnog kamiona

Žena za volanom kamiona, u fabričkom krugu, skoro nestvarna slika! Tridesetosmogodišnja Jasmina Jovanović iz Ravnog Sela kod Novog Sada, prva je predstavnica nježnijeg pola koja je za volanom teretnog vozila kročila na tlo „Alumine“.

Sa kamionom firme „Marjanović trans“ iz Futoga zatekli smo je kod skladišta gotovih proizvoda, na utovaru zeolita.
-Prvi put sam u vašoj fabrici – dočekuje nas sa osmjehom na licu, pomalo i sama iznenađena pažnjom koju je izazvala čim je kročila u fabrički krug. Kaže da je za volanom teretnog vozila više od 11 godina, dok se posljednja tri mjeseca druži se sa DAF-om, troosovinskim kamionom do 30 tona tereta.

Najviše krstari drumovima Evrope:Holandija, Njemačka, Švajcarska, Belgija, Austrija, Turska su njene najčešće putne destinacije. Po nekoliko dana zna biti u kamionu. Često i zanoći. Na granici, utovaru i istovaru ponekad se čeka satima.

U početku su, priča, kolege vozači bili iznenađeni. Ne očekuju ženu za volanom teretnog vozila, jer je to rijetkost. Neprijatnosti na putu, kaže, nije imala.
– Dobrog ili lošeg vozača ne definiše pol, već spretnost, fokusiranost u toku vožnje, poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa.Prije svega treba se osloboditi straha, a ostalo je rutina. Smatram da žena može da bude jednako dobar vozač kao muškarac, a možda i bolji. Vožnja je ljubav – priča nam simpatična kamiondžijka iz Vojvodine.

Sa 17 godina, podsjeća, položila je vozački ispit, da bi godinu dana kasnije, za 18. rođendan, dobila vozačku dozvolu. U ovom saobraćajnom dokumentu su „B“, „C“ i „E“ kategorija.

Iako je završila Gimnaziju, znala je da nikad neće biti činovnik. Prvo radno angažovanje, kaže, bilo je na sklapanju elektro-instalacije u jednoj novosadskoj firmi, a kako su je privlačila putovanja, odlučila se za kamiondžjski život.

U svojoj firmi, „Marjanović-trans“, Jasmina je trenutno jedina žena vozač. Vozeći po drumovima Evrope ova majka troje djece zarađuje za život svoje porodice. U svom pozivu ima punu podršku supruga i troje djece.

-Meni je lijepo, da ne volim svoj posao ne bih ga ni radila – zaključila je na kraju našeg kratkog susreta Jasmina Jovanović, ulazeći u kabinu crvenog DAF-a, kako bi krenula na put do Rijeke, sa zeolitom iz zvorničke „Alumine“.

(PR tim Alumina Zvornik)