Glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef.Mustajbašić uputio bajramsku čestitku

0
Ramazanska poruka Harisa ef. Mustajbašića, glavnog imama Medžlisa Islamske zajednce Zvornik
Haris ef. Mustajbašić

Povodom najvećeg današnjeg praznika muslimana Kurban-Bajrama, čestitku je uputio i Glavni imam zvorničkog medžlisa Islamske zajednice Haris ef.Mustajbašić.

Glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef.Mustajbašić uputio bajramsku čestitku
Haris ef. Mustajbašić

Čestitku prenosimo u potpunosti:

Bismillahirrahmanirrahim

Neka je Hvala Allahu dž.š. koji nas je pošastio brojnim blagodatima i omogućio nam da dočekamo još jedan Kurban-bajram. Molimo Milostivog Gospodara da nam podari da ga provedemo u zdravlju i rahatluku, sa onima koje volimo, a da našim umrlim podari lijepi džennet.

Braćo i sestre,
Iskušenja našeg vremena se uvećavaju.
Hadž je obred kojim nas Allah dž.š. podsjeća da su ljudi jedna porodica, da treba da žive u miru kao braća i sestre. Svijest o međusobnoj povezanosti i bliskosti, uprkos svim iskušenjima, održala je ljudski rod. Pružena ruka pomoći drugome čini i naš život boljim i plemenitijim. Kur'an nas poziva: Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu. Sklapajmo prijateljstva s ljudima gdje god nam se ukaže prilika; založimo se za istinu i pravdu kada god se želi proturiti laž ili nametnuti nepravda; izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita; praštajmo jedni drugima, jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima. Zamolimo Gospodara svjetova da nam olakša ovodunjalučke terete, poveže naša srca i bude nam milostiv na Sudnjem danu.

Glavni imam Medžlisa IZ Zvornik Haris ef.Mustajbašić uputio bajramsku čestitku

Koristim ovu priliku da se zahvalim džematlijama u Domovini i Dijaspori koji su podržali akciju Kurbana Rijaseta IZ u BiH zahvaljujući kojoj unazad već 4 godine od džematija na području našeg Medžlisa kupimo oko 1500 kurbana godišnje. Na taj način značajno smo pomogli njima a od prerađevina tog istog mesa imamo priliku da, ako Bog da, tokom godine pomažemo one koji su u potrebi.

U ime MIZ Zvornik, i u svoje lično ime, svim džematlijama sa područja našeg Medžlisa u Domovini i Dijaspori, od srca zelim hairli i berićetne mubarek bajramske dane, moleći Allaha dž.s. da od nas primi naše ibadete i učini nas od onih sa kojima Će Biti Zadovoljan na oba svijeta. Amin

Bajram Šerif Mubarek Olsun!