Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

Proteklo je 28 godina od najveće rudarske nesreće u historiji BiH kada je u eksploziji ugljenje prašine u jami Dobrnja Jug Rudnika uglja Kreka u Tuzli živote izgubilo 180 komorata.

Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH

Bila je to najmlađa smjena, prosječne starosti 27 godina, iza koje je ostalo 365 djece o kojima je brigu godinama nakon tragedije preuzeo Fond ”26. august”.

Stravičnu eksploziju preživio je samo Smail Imamović, koji je kobnog jutra bio blizu izlaska iz jame. Iz kliničke smrti probudio se pet dana kasnije na Kliničkom centru u Tuzli, kada je i saznao za smrt svojih kolega.

Godišnjica najveće rudarske nesreće u BiH
Preživjeli

Oni koji se sjećaju tragičnog 26. avgusta 1990. godine govore o bolnim slikama poginulih rudara nakon njihovog izvlačenja. Jedni su u jami zatečeni zagrljeni – otišli su zajedno u smrt, drugi su u vrijeme eksplozije jeli, treći radili…

Istragu o najvećoj rudarskoj nesreći u BiH vodilo je Kantonalno tužilaštvo, a osumnjičeni su bili tadašnji rukovodioci OOUR-a Rudnika lignita „Dobrnja“. U aprilu 2006. godine Kantonalno tužilaštvo je zaključilo kako je nakon provedene istrage utvrđeno da nema dovoljno dokaza da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Vještaci su, naime, zaključili da je osnovni uzrok nezgode upala, a zatim i eksplozija oblaka ugljene prašine, do kojeg je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade. Sa takvim zaključkom nikada se nisu pomirile porodice poginulih komorata, koje su ubjeđenja da je riječ o klasičnoj diverziji obzirom na okolnosti koje su tih mjeseci vladale u tadašnjoj SFRJ.

Jama „Dobrnja Jug“ je nakon nezapamćene tragedije blindirana čime je i okončana dalja eksploatacija uglja.

(Avaz)