Uspješno organizovana manifestacija Kušlat 2018

0
Uspješno organizovana manifestacija Kušlat 2018

Čuvena džamija na špicastoj stijeni Kušlat kod Zvornika, sagrađena je u ranom osmanskom periodu i smatra se najstarijim vjerskim islamskim objektom u našoj zemlji.

Uspješno organizovana manifestacija Kušlat 2018

Na platou ispred ove džamije i ove godine je održana jedinstvena kulturno-vjerska manifestacija u organizaciji Islamske zajednice u BiH i Medžlisa islamske zajednice Zvornik.

Na visokoj okomitoj stijeni Kušlat na području Zvornika, na nekoliko stotina metara nadmorske visine, smještena je najstarija džamija u Bosni Hercegovini, koja je izgrađena u 15. stoljeću. U posljednjem ratu, neprijateljske snage su zapalile i srušile ovu džamiju, ali je ona prije pet godina obnovljena i danas sija punim sjajem. Jednom godišnje na platou ispred džamije do koje je jedino moguće doći pješice, održava se jedinstvena manifestacija.

Kulturno-vjerska manifestacija ”Dani Kušlata” održana je i ove godine. Između ostalog, prikazana su i likovna djela koja su nastala na prošlogodišnjoj koloniji koja je održana u blizini džamije na Kušlatu.

U okviru ovogodišnje manifestacije ”Dani Kušlata” održana je i promocija nekoliko knjiga, mevlud i zikr, a dodijeljene su i vakufname zaslužnim pojedincima. Umjetnička djela koja su prikazana na Kušlatu nastala su u okviru Likovne kolonije ”Džafići”.

Džamija na Kušlatu je vrijedan historijski objekt o kojem su pisali i nobelovac Ivo Andrić i putopisac Evlija Čelebija. Džamiju je svojevremeno posjećivala ulema Kaira, Carigrada i Medine, a prema predanjima u njoj su boravili i šejhovi, derviši i poznati pjesnici.

Klikom na link možete pogledati i videoprilog Federalne televizije http://www.federalna.ba/bhs/vijest/247925/jedinstvena-kulturno-vjerska-manifestacija

 

Tradicionalna manifestacija Kušlat je započela je u zgradi Medžlisa Islamske zajednice promocijom knjige Jusufa ef. Džafića.

U uvodnom dijelu promocije o autoru je govorio glavni imam Medžlisa Haris ef. Mustajbašić. Jusuf ef. je podrobno govorio o knjizi „Allahov poslanik i njegova porodica“. Ukazao na važnost ovog pitanja i predočio sadržaj knjige. Takođe je ukratko pedstavio i druge dvije njegove knjige: „Hanefijski fikh“ i „Islamske zanimjivosti“.

 

U drugom dijelu ovog skupa su uručene vakufname za one koji su u protekle dvije godine uvakufili nekretnine na području Medžlisa Zvornik. Vakufname su izrađene za:

1. Arnaut hadži Suljo, hadži Hata i Nihad, vakifi zemljišta za proširenje harema mekteba Arnauti – džemat Glumina

2. Tulić Ibro je uvakufio plac za gradnju mesdžida Tulići – džemat Glumina

3. Hajdarević Fatima, uvakufila zemljište za džamiju Glumina

4. Smajlović Šerif je uvakufio nekretnine za džamiju u Glumini

5. Purdić r. Hasanović Azemina, vakif zemljišta za potrebe džamije u Donjim Križevićima

 

6. Muminović Haso vakif zemljišta za potrebe džamije Donji Križevići

7. Muminović Ibro je teakođe uvakufio imovinu za džamiju Donji Križevići

8. Muratović Safet, vakif nekretnine za potrebe džamije Žuje-Šarci

9. Fehriće Sevleta, vakif nekretnina za džžamiju Hasići

10. Jakupović Hata uvakufila zemljište za džamiju Međeđa

1. Sultanović Jusuf vakif dijela placa džamije Sultanovići.

(medzlis IZ Zvornik/Federalna.ba)