Novi projekti i ugovori Zvorniku donijeli 400 novih radnih mjesta

0
Novi projekti i ugovori Zvorniku donijeli 400 novih radnih mjesta

Kroz projekte Gradske uprave Zvornik i Zavoda za zapošljavanje u Zvorniku će posao dobiti oko 400 radnika, saopštili su danas zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović i direktor Zavoda za zapošljavanje Miroslav Vujičić.

Novi projekti i ugovori Zvorniku donijeli 400 novih radnih mjesta

Danas je u Zvorniku upriličeno potpisivanje i uručivanje ugovora poslodavcima i licima koji su pokrenuli vlastiti posao kroz programe Zavoda za zapošljavanje.

– U Zvorniku smo, kao i prethodnih godina, imali veliko interesovanje za projekte Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Danas smo prisustvovali potpisivanju ugovora sa 37 poslodavaca o zapošljavanju 99 radnika, sa 12 lica koja će pokrenuti vlastiti posao, te sa 12 poslodavaca kod kojih je za 71 radnika ostvaren povrat doprinosa i poreza, dakle ukupno se radi o 183 radnika za šta je Zavod obezbijedio sredstva u iznosu od od 763.000 KM – rekao je Vujičić koji je naglasio da ovi projekti značajno doprinose smanjenju nezaposlenosti.

– Ako se ovom broju dodaju i lica koja će posao naći preko projekata Gradske uprave, to znači da će u Zvorniku posao dobiti oko 400 lica što je više od 10 posto od ukupnog broja nezaposlenih u Zvorniku – istakao je Vujičić.

Zamjenik gradonačelnika Bojan Ivanović zahvalio se Vladi Republike Srpske i Zavodu za zapošljavanje za razumijevanje za grad Zvornik i na izdvajanju značajnih sredstva za smanjenje broja nezaposlenih kroz programe koje Zavod realizuje.

Govoreći o gradskom Projektu zapošljavanja i samozapošljavanja pripravnika visoke, više i srednje stručne spreme, i drugih nezaposlenih lica, Ivanović je rekao da je iz gradskog budžeta izdvojeno 990.000 KM za zapošljavanje 197 lica.

Novi projekti i ugovori Zvorniku donijeli 400 novih radnih mjesta

– Od ovog broja za 11 lica sufinansiramo samozapošljavanje, odnosno osnovano je 11 radnji, dok su ostali pripravnici ili se radi o podsticaju zapošljavanju lica koja su imali prethodno radno iskustvo, ali su se nalazili na evidenciji Biroa. Period refundiranja sredstava za visoku stručnu spremu je 12 mjeseci, za višu devet i za srednju šest mjeseci, a za djecu poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, bez obzira na stručnu spremu, 12 mjeseci – rekao je Ivanović koji je naglasio da su poslodavci do 30. septembra dužni da potpišu ugovore sa gradom i zaposle radnike.

Ivanović je naglasio da će politika Gradske uprave Zvornik i u narednom periodu biti usmjerena na izdvajanju značajnih sredstava za smanjenje nezaposlenisti u gradu Zvorniku.

U Zvorniku su danas potpisani ugovori i sa poslodavcima iz opštine Šekovići, vrijednost projekata je 135.000 KM, a njima je obuhvaćeno 35 aktivnih tražilaca posla.

Ugovori su potpisani u okviru Programa podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa; Programa sufinansiranja zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida VRS „Zajedno do posla”, Programa zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi, Programa podrške zapošljavanju Roma u Republici Srpskoj, Programa podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika i Programa obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije.

Vujičić je naglasio da je ukupna vrijednost projekata za ovu godinu 18 miliona KM, te da je kroz njih posao dobilo 5.100 lica u Republici Srpskoj.

– Mi pratimo svakog radnika kroz naš projekat godinu dana, ali oni ostaju i nakon tog roka da rade, odnosno procenat ostanaka radnika u radnom odnosu nakon isteka projekta kreće od 60 do čak 74 odsto – rekao je Vujičić.