Počela sezona pečenja pekmeza, donosimo savjete kako najbolje iskoristiti jabuke

0
Počela sezona pečenja pekmeza, donosimo savjete kako najbolje iskoristiti jabuke
Kostjerevci se porodično okupili uz pekmez, žar od vatre se koristi za roštilj, peku...

U svim krajevima Bosne i Hercegovine počinje sezona berbe jabuka. Voćari su zadovoljni rodom, kao i kvalitetom ploda ove godine.

Elvis Kostjerevac poljoprivrednik iz Novog Sela kod Zvornika, za Zvornički.ba kaže da je voće zrelo, te da će sezona biti dobra.

Počela sezona pečenja pekmeza, donosimo savjete kako najbolje iskoristiti jabuke
Kostjerevci se porodično okupili uz pekmez, žar od vatre se koristi za roštilj, peku…

– Jabuke spadaju u najzahvalnije voćke koje možete koristiti tokom zime (ostavljati na tamnim i suhim mjestima, obično u podrumima), te iskoristiti na razne načine: od sušenja, pripreme kolača, soka, pekmeza i sirćeta – kazao je Kostjerevac.

U podrinjskim krajevima postoji dosta duga tradicija pečenja pekmeza od jabuka i krušaka. Sazrele voćke (koje same opadnu zbog zrelosti) pokupe se i potom samelju u mašini (poznata u narodu kao stupa) namjenjenoj za sitnjenje voća. Potom se samljivene jabuke ili kruške stavljaju u cijediljku iz koje se cijedi sok. Procijeđeni sok se sipa u bakreni lonac ili u nekim krajevima popularnu “tavicu”. Potom se loži vatra. Sok se dugo vremena zagrijava do granice ključanja. Kada sok počne ključati prvo izbacuje prljavštinu koja se odstranjuje iz “tavice”, kasnijim održavanjem vatre količina soka se smanjuje i lagano pretvara u gustu masu-pekmez.

Počela sezona pečenja pekmeza, donosimo savjete kako najbolje iskoristiti jabuke
Cjediljka u koju se ubacuje samljevena jabuka, a potom cijedi

Strogo se vodi računa da gusta masa-pekmez pred sam kraj ne izleti iz bakrenog lonca usljed previsoke temperatue ili zagori. Ne smije se previše čekati da pekmez ne bi bio pregust. U svakom slučaju dobijeni proizvod od jabuke ili kruške je poslastica koja se jede vijekovima na ovim krajevima. To je pekmez koji je visokog kvaliteta bez ikakvih dodataka. Spakovan pekmez u tegle ili flaše može stojati godinama u špajzu, a da se ne pokvari. Lječnici kažu da je to slatka infuzija koja se unosi kroz usta.

Postoje predanja da mala djeca ukoliko jedu veće količine pekmeza rastom budu viša. U Podrinju se pekmez služi uz sve obroke, često se mješa sa kajmakom u tanjiru odakle se vrućom prohom unosi u organizam.

Počela sezona pečenja pekmeza, donosimo savjete kako najbolje iskoristiti jabuke
Prvi pekmez u godini uglavnom mora biti uz mladi kukuruz

Pored svega navedenog pečenje pekmeza često bude cijelodnevna porodična aktivnost. Svi članovi porodice se okupe, pripremaju pekmez, a u večernjim satima okupe uz vatru na kojoj ključa jabukov sok. Često se od nastalog žara raspale roštilj, peka ili svježa riba u aluminijskoj foliji ubaci u središte žara. Djeca se najviše obraduju mladom kukuruzu-pečenjku-pecaru zavisi u kojem djelu se nalazite.

Donosimo vam nekoliko savjeta kako sve možete iskoristiti jabuke.

Sok od jabuke

Proces pravljenja soka radi se na sljedeći način: kada se jabuke oberu potrebno ih je dobro oprati. Potom se melju u specijalnom mlinu. Te sameljene jabuke idu u presu iz koje izlazi 100% prirodni sok, koji se stavlja u higijensko bure. Međutim, takav sok ne može dugo trajati, pa ga je potrebno pasterizirati, a to se radi na sljedeći način:

– U pasterizator koji imam na imanju može stati količina od 150 do 200 litara soka. Zagrijava se na otprilike 80 stepeni. Potom se vrši punjenje u boce, koje se moraju položiti na stalažu, slično flašama napunjenim vinom – dodao je Kostjerevac.

Ako je postupak pravilno urađen, čisti prirodni sok može trajati i do dvije godine.

Pekmez od jabuke

Pekmez od jabuke prirodno je sredstvo za poboljšanje probave, pročišćavanje krvi i povećanje željeza kod ljudi koji pate od anemije. Jabukov pekmez jača imunitet, te pomaže regulaciji šećera u krvi i radu štitne žlijezde.

Počela sezona pečenja pekmeza, donosimo savjete kako najbolje iskoristiti jabuke

Elvis Kostijerevac kaže da postoje dvije varijante pravljenja pekmeza – slatkog i kiselog.

– Za kiseli pekmez se koristi divlja jabuka, ili kako naš narod kaže „divljaka“. Ovaj pekmez je izuzetno značajan za dijabetičare i ljude koji imaju zdravstvenih problema. Njegovim konzumiranjem jačate krvnu sliku i imunološki sistem, te ćete nadopuniti nedostatke minerala i vitamina u organizmu na potpuno prirodan i zdrav način – istakao je Kostijerevac, dodavši da pekmez nije lako kvarljiv, te da dugo može stajati.

Postupak pravljenja je jednostavan:

Iscijedite sok od jabuka, zatim ukuhavajte, bez dodataka konzervansa i šećera. Nakon željene gustine pekmez prespite u zagrijane tegle.

Jabuka sadrži oko 80 posto vode, oko 10 do 12 posto ugljikohidrata, jedan posto masnoća i bjelančevina, a isto toliko ima i celuloze. U njenom sastavu zastupljeni su šećeri – glukoza, fruktoza i saharoza, te organske kiseline. Jabuka u sebi ima dosta velike količine vitamina C i beta karotena, B-kompleksa, dok od minerala najviše ima kalija, fosfora i kalcija.

Fotografije su uradili Elvis Kostjerevac, Elmedin Bošnjak i Ilijaz Miralemović.

(Zvornicki.ba)