Sredo Vidaković iz Zvornika novi član Upravnog odbora Rukometnog saveza RS i Skupštine RSBiH

0

Nakon blokade rada Rukometnog saveza BiH od strane evropske Federacije EHF-a zbog nepravilnosti u radu, ovih dana učinjeni su prvi ozbiljniji koraci u tom pravcu. Svemu tome doprinijeli su i Zvorničani, a mešu njima se najviše istakao lider RK Drina Sredo Vidaković.

Sredo Vidaković iz Zvornika novi član Upravnog odbora Rukometnog saveza RS i Skupštine RSBiH
FOTO: Arhiv – Dobitnik nagrade Sredo Vidaković i zamjenik graonačelnika Bojan Ivanović

Zahvaljujući odgovornim sportskim radnicima u rukometu iz cijele BiH, stečeni su uslovi da se izbjegne suspenzija reprezentacije i svih klubova iz evropskih takmičenja. U hitnim koracima u novi Upravni odbor Rukometnog saveza RS imenovan je i Sredo Vidaković iz Zvornika. Pored toga Vidaković je imenovan i za člana Skupštine RS BiH.

Na vanrednoj Skupštini Saveza prihvaćene su ostavke starog rukovodstva, a imenovani su novi članovi Upravnog odbora, iz sva tri saveza, Republike Srpske, Federacije i Herceg-Bosne.

“Ja se nadam da smo se deblokirali, odnosno da ta rukometna lopta ne stoji. Nadam se da je svih nas 45 tu bilo danas da bismo to omogućili”, poručio je Branko Vukojević, predsjednik Skupštine RS BiH.

Odlukama Skupštine, omogućeno je novom Upravnom odboru da formira dva nova udruženja, jedno za domaće takmičenje, drugo za reprezentaciju. Ova udruženja trebala bi dobiti svoje porezne brojeve i žiro-račine, jer postojeći porezni broj je na ranijem Savezu, čiji su računi opterećeni dugovanjima od tri miliona maraka. Novi Rukometni savez registriran je 2017. godine, i od tada nije imao svoj račun. Osnivanjem dva udruženja pod okriljem Saveza trebalo bi da se omogući klubovima daljnja takmičenja, a reprezentaciji učešće na Evropskom prvenstvu.
“Nećemo mnogo gubiti vremena što se tiče formiranja tih udruženja. To nisu rokovi koji su toliko veliki. Mislim da možemo sve to da uraditi za nekih 30-tak dana”, poručio je Vojislav Rađa, član novog UO RS BiH.

Imenovanjem novog Upravnog odbora, izmjenom Statuta Rukometnog saveza, načinjen je pomak, ali su problemi ostali isti. Treba formirati dva nova udruženja, Porezna uprava dodijeli porezni broj,a EHF-u treba uplatiti novac za učešće bh. reprezentacije na kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Izbornik rukometne reprezentacije, Bilal Šuman opozorava da je vremena malo, jer kvalifikacije počinju u oktobru.

Sredo Vidaković iz Zvornika novi član Upravnog odbora Rukometnog saveza RS i Skupštine RSBiH
Višestruki šampioni RK Drina Zvornik

“Početkom septembra ja kao selektor moram da objavim spisak sa 28 igrača, za kvalifikacije. Imamologistički problem, nepostojanje kancelarije, uposlenici su davno prestali da rade. Trebaju da izaberu nova radna tijela, trebaju sve ove stvari da se verifikuju, sve stvari koje su zamišljene danas. Mislim da vremena ima veoma malo.”

Rok Rukometnom savezu ograničen je danima i sedmicama. Dat je kako bi se omogućilo normalno funkcioniranje rukometne reprezentacije i klubova, prije nego što se Evropska rukometna federacija odluči da sankcionira našu zemlju. Vojislav Rađa uvjerava da Savez na svom podračunu ima pet hiljada eura, od kojih bi se moglo izdvojiti potrebnih 2.000, kako bi domaći rukometaši dostojanstveno predstavljaju svoju zemlju u Evropi.