Dopunjen izvještaj u slučaju “Alumina” Zvornik

0
Da li

Službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske danas na području Zvornika preduzimaju mjere i radnje protiv šest lica osumnjičenih za krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja i za falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava u vezi sa slučajem “Alumina”.

Dopunjen izvještaj u slučaju “Alumina” Zvornik

Osumnjičena su lica čiji su inicijali S.R. /57/, N.R. /58/, G.V. /54/, C.M. /64/, P.P. /62/ i Č.Z. /58/, a nakon kriminalističke obrade Tužilaštvu BiH biće dostavljena dopuna izvještaja o počinjenim krivičnim djelima.

“Ovaj izvještaj dostavljen je Tužilaštvu 7. juna protiv 15 lica, i to svih šest prethodno navedenih i devet lica iz Litvanije čiji su inicijali E.M. /55/, G.G, V.V. /53/, C.M. /64/, A.S. /59/, V.R. /71/, M.K. /33/, R.B. /65/, M.U. /40/ i O.K. /43/ za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa krivičnim djelom pranje novca”, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Sva lica osumnjičena su da su u dužem periodu činila udruženje formirano s ciljem vršenja navedenih krivičnih djela radi sticanja protivpravne imovinske koristi za lice V.R. iz Litvanije.

Lice V.R, kao većinski vlasnik “UKIO banke”, je posredstvom više privrednih društava iz Litvanije i sa britanskih Djevičanskih ostrva protivpravnu imovinsku korist stečenu vršenjem krivičnih djela sa navedenim licima ubacilo u legalne novčane tokove u inostranstvu, čime je prikrilo njihovo nezakonito porijeklo.

Sumnja se da je izvršenjem ovih krivičnih djela kriminalno udruženje oštetilo privredna društva iz Zvornika – Fabrika glinice “Birač”, “Alumina”, “Mehanika”, “Alusil”, “Birač energo”, te srebreničkog Rudnik boksita “Srebrenica” za najmanje 188.000.000 KM, naveli su iz MUP-a Srpske.

(Izvor: srna.rs)