Jedan od najpoznatijih hirurga u svijetu danas operisao pacijente u Zvorniku (FOTO)

Nova faza u razvoju JZU Bolnica Zvornik – „ Ljudski resursi su kičma naše institucije“
Doktori Bjelović i Komljenović prilikom operaciju u zvorničkoj bolnici

Jedan od najboljih hirurga u svijetu, a zasigurno najbolji na Balkanu Dr. Miloš Bjelović danas je izvršio tri operacije u zvorničkoj bolnici. Vrhunski stručnjak Bjelović stigao je najviše zahvaljujući prijateljskim odnosima sa načelnikom hirurgije u zvorničkoj bolnici dr.Zoranom Komljenovićem. Fleksibilni direktor Popović brzo je sa mendžmentom uspio da ispuni sve neophodne uslove da doktor Bjelović stigne u Zvornik.

Jedan od najpoznatijih hirurga u svijetu danas operisao pacijente u Zvorniku (FOTO)
Doktori Bjelović i Komljenović

Nakon prve urađene operacije doktori su se zajedno sa direktorom Popvićem obratili prisutnim medijima. Pored toga što su rađene operacije koje se ne rade nigdje u RS-u, a vjerovatno i u BiH, zvornički hirurzi imali su priliku da uče od najboljeg.

Jedan od najpoznatijih hirurga u svijetu danas operisao pacijente u Zvorniku (FOTO)

Zanimljivo da je operacija urađena na pacijentu koji je ratni invalid. Operacija je rađena laparoskopski ili u narodu poznatije kao laserski zahvat i otklonjen je karcionom na pankreasu. Doktor Bjelović je se specijalizovao upravo za ovaj metod rada u što su se danas uvjerili zvornički hirurzi.

Jedan od najpoznatijih hirurga u svijetu danas operisao pacijente u Zvorniku (FOTO)
Dr Zoran Komljenović

Svoje oduševljenje nije krio doktor Komljenović. Danas nam je u našu bolnicu u Zvorniku stigao najbolji na svijetu, ako bih poredio sa nečim drugim to bi vam bilo kao da je Ronaldo stigao da odigra koju utakmicu u FK Drina Zvornik. Doktor Bjelović pored toga što je vrhunski stručnjak, on je u veliki učitelj koji svoje stečeno znanje nesebično dijeli i prenosi na mlaše kolege. Puno toga smo danas naučili na zvorničkoj hirurgiji, i što je najvažnije pacijentima smo pružili usluge koje su ranije mogli dobijati samo izvan zemlje. Rekao je izmežu ostalog dr.Komljenović.

Zadovoljan uslovima za rad bio je i sam doktor Bjelović.

Jedan od najpoznatijih hirurga u svijetu danas operisao pacijente u Zvorniku (FOTO)
Dr Miloš Bjelović

Zvornik i zvornička bolnica ne treba da brinu za budućnost što se tiče hirurške prakse. Ovo danas ovdje što sam vidjeo je na najvišem mogućem nivou i bilo je pravo zadovoljstvo raditi sa ovim divnim ljudima. Drago mije što sam u Zvorniku i ovo je početak saradnje, rado sam se odazvao pozivu zbog impresivnih podataka koji se bilježe u ovoj bolnici. PoDatak o godišnjoj normi operisanih pacijenata u ovoj bolnici ranije je iznosio između 800 i 1400, a do ovog trenutka je u zvorničkoj bolnici već urađeno 1200 operacija što govori o zvorničkim hirurzima i menadžmentu koji im daje stimulciju i omogućava tako zavidan uspjeh. Zvornik je na najvišem nivou i to potvrđuju rezultati rada. Rekao je dr.Bjelović.

Jedan od najpoznatijih hirurga u svijetu danas operisao pacijente u Zvorniku (FOTO)
Direktor Ivan Popović

Direktor Popović zahvalio se doktoru Bjeloviću istakavši da je ponosan na činjenjenicu da je najbolji danas u Zvorniku. Važno je istaći i da su se izvodili operativni zahvati koji se ne rade nigdje drugo u RS-u. Pored svega toga dobili smo besplatnu edukaciju, a dolazak i rad doktora Bjelovića nadokonadio je Zdravstveni fond RS, tako da je bolnica pored vrhunske usluge pacijentima dobila sve ovo besplatno i što je najvrjednije od svega Zvornik i zvornička bolnica dobila je sitinskog prijatelja koji je na svjetskom glasu. Rekao je Popović

Profesor dr Miloš Bjelović, jedini je hirurg u Srbiji i okruženju, koji radi operaciju kancera jednjaka bez ijednog velikog reza. Mogao je da radi u Americi, Japanu, ali on je izabrao Vojno medicinsku akademiju i Prvu hirušku kliniku u Beogradu.

Profesor dr Miloš Bjelović izuzetan je stručnjak, lekar koga pacijenti poštuju i kome veruju. Usavršavao se u Tokiju, u svetu najcenjenijoj ustanovi za istraživanje i lečenje malignih oboljenja.

Jedan od najpoznatijih hirurga u svijetu danas operisao pacijente u Zvorniku (FOTO)
Doktor Bijelović je dan ranije boravio u Cirihu uradivšu izuzetno zahtjevnu operaciju, a danas već u Zvorniku radio operativni zahvat

U Americi kod dr Džejmsa Luketića, najpoznatijeg hirurga minimalno invazivne hirurgije jednjaka, u Češkoj, Austriji. Osim operacije jednjaka koju radi bez otvaranja trbuha i grudnog koša, prvi i jedini u Srbiji i okruženju, dr Bjelović je osmislio i hirušku tehniku koja se primenjuje kod pacijenata sa velikim otvorom na dijafragmi, hijatus hernija.

„Tehnika se radi tako što se skine deo opne mišića sa natkolenice, onda se otvor dijafragme ušije i na taj ušiveni deo prostre ta opna sa mišića i tu fiksira, dobija nove krvne sudove koji prorastu iz okolnih tkiva kroz tu opnu i ona u suštini ojača to slabo mesto posle šivenja”, kaže doktor Bjelović.

Ova tehnika doktora Bjelovića u svetu je prepoznata kao originalni doprinos medicini.

„Tu smo mi dali doprinos tom problemu, tako što smo izdvojili deo tetive. Kad kažem mi, onda pokušavam da gajim timski duh”, skroman je dr Bjelović.

Profesor operiše 300 pacijenata godišnje. U salu uvek uđe sa dva plana. Drugi koristi kada i ako krene sve nizbrdo. Njegov rad čini 30 procenata koncentracije, ostalo je tehnika, umeće zapravo.

I posle dvadeset pet godina rada teško mu je kada izgubi pacijenta. Kao da me je neko pesnicom udario u stomak, izjavljivao je doktor Bjelović u ranijim intervjuima.

(Zvornicki.ba)