MUP RS podnio 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog krijumčarenja migranata

0
Lukač smijenio Ilića, Kostreševića, Luburu, Jevđenića...
FOTO:Ilustracija

MUP RS podnio je 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog krijumčarenja migranata saopšteno je to na press konferenciji za medije. Kako prenosi  Avaz na teritoriju RS-a evidentirano je 2852 migranta od početka ove godine. Krivične prijave su protiv građana BiH iz svih dijelova države. Nezvanično saznajemo da među onima koji su dobili prijave za krijumčarenje ljudi ima i stanovnika Zvornika.

MUP RS podnio 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog krijumčarenja migranata

Više od polovine migranata pronađeno je na području Policijske uprave Bijeljina, dok je značajan broj evidentiran na području Zvornika – saopćeno je nakon treće sjednice Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorija tog bh. entiteta.

Tužilaštvu BiH podnijeli su 23 izvještaja protiv 28 osoba zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela krijumčarenje ljudi.

– Na području RS nisu evidentirana krivična djela ili prekršaji narušavanja javnog reda i mira koje su izvršili migranti, a razlog je, među ostalim, i to što je policija RS uspostavila dobru kontrolu kretanja migranata – navodi se u saopćenju iz MUP RS.

Na sastanku, kojim je predsjedavao direktor policije RS također je istaknuta spremnost policije da, ukoliko se za tim ukaže potreba, stavi na raspolaganje i veći broj policijskih službenika koji bi pomogli Graničnoj policiji BiH u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migranata.

Trenutno je 78 policijskih službenika MUP-a RS angažirano da u ovom smislu pomogne Graničnoj policiji.

(Avaz)