Podignuta optužnica protiv dva policajca MUP-a RS zbog propusta u slučaju “David Dragičević”

0
Trg Krajine u Banjoj Luci: Nismo teroristi, hoćemo pravdu za Davida
Lik Davida i u Zvorniku

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka podiglo je danas optužnicu protiv dva pripadnika Policijske uprave Banja Luka MUP-a RS zbog krivičnog djela sprečavanja dokazivanja. Optužnica je vezana za slučaj “David Dragičević”, odnosno zbog nestanka donjeg veša stradalog tokom istrage.

Trg Krajine u Banjoj Luci: Nismo teroristi, hoćemo pravdu za Davida
Lik Davida i u Zvorniku

U saopćenju koje potpisuje glavni tužilac Želimir Lepir navodi se kako se njih dvojicu tereti za krivično djelo iz člana 336., stav 1 Krivičnog zakonika RS u kojem se kaže:

“Ko u namjeri da spriječi ili oteža dokazivanje sakrije, uništi ili ošteti ili učini neupotrebljivim predmet ili ispravu koja služi kao dokaz, ili pomjeri ili premjesti granični kamen, zemljomjerni znak ili uopšte neki znak o svojini na nepokretnosti, ili ko u istoj namjeri ovakav znak lažno postavi, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje sudiji za prethodno saslušanje Osnovnog suda u Banjoj Luci.

Kako je ranije kazao Lepir, tužilaštvo je izdalo nalog MUP-u RS da provjeri gdje je nestao donji veš Davida Dragičevića te da unutrašnja kontrola sprovede postupak. Nakon višemjesečne šutnje podignuta je optužnica protiv dva policajca u ovom slučaju. Ipak, još nema reakcije ni odgovora šta se dogodilo Davidu Dragičeviću.

Podsjetimo, Davidov otac Davor Dragičević sve vrijeme tvrdi kako je njegov sin mučen, silovan, izmasakriran i bačen u potok. Također, tvrdi kako je Davidovo tijelo pomjerano nakon smrti s rječnog otoka i bačeno u vodu kako bi policajci prikrili dokaze o ubistvu. Slučaj sada istražuje međunarodni advokatski tim kojem su Tužilaštvo i MUP RS obećali saradnju i uvid u dokaze.

(klix)