Startala predizborna kampanja u BiH i Zvorniku

0
Startala predizborna kampanja u BiH i Zvorniku

U petak 7.septembra zvanično je započela predizborna kampanja u cijeloj BiH, ap tako i u Zvorniku. U našem gradu simbolično su kampanju započeli kandidati koji dolaze iz našeg grada.

Startala predizborna kampanja u BiH i Zvorniku

Tako je najjača stranka trenutno u Zvorniku  i njenih kandidati iz SNSD-a lijepili prve plakate u centru grada, SDS je potpisivao ugovor sa građanima dok je DNS ponudio flajera sa mini anketama za građane na koje su mogli upisati svoje mišljenje i vratiti članovima ove stranke.

Neki kadnidati su se svojim biračima obratili putem društvenih mreža, neki su putovali na centrale skupove svoji stranaka u druge gradove. Kampanja je počela i narednh mjesec dana naš grad biće oblijepljen plakatima, ispunjen raznim događajima kao što su javne tribine, koncerti, performansi i mnogo toga još.

Portal Zvornicki.ba prenosit će saopštenja svih političkih subjekata koja stignu na našu adresu po važećem cjenovniku za marketinško oglašavanje. U svakom tekstu prije početka navest ćemo da se radi o sponzorisanom ili promotivnom tekstu, što podrazumijeva da prenosimo saopštenje političkog subjekta koji je uredno platio za promociju svoje stranke i ideja i stavova koje promoviše.

U nastavku prenosimo i sapštenje iz Centralne izborne komisije povodom početka izbora u 2018.godini.

Centralna izborna komisija BiH obavještava javnost da sutra, 07. septembra počinje izborna kampanja za Opće izbore 2018. godine i traje do 06.10.2018. godine do 07:00 sati ujutro kada počinje izborna šutnja. To je period u kojem politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost sa svojim programom i kandidatima.

U tom periodu političkim subjektima zabranjeno je:

1) uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati štampane oglase, postere , plakate ili druge materijale koji se koriste u svrhu izborne kampanje

2) vođenje kampanje na način kojim se narušava polna (rodna!) ravnopravnost,

3) postavljanje štampanog, pisanog ili bilo kojeg drugog materijala u vezi sa izbornom kampanjom unutar ili na zgrade u kojima su smješteni organi vlasti na svim nivoima, javna preduzeća, javne ustanove i mjesne zajednice, kao i na vjerskim objektima, javnim putevima i javnim površinama, odnosno, dozvoljeno je samo na onim mjestima predviđenim za plakatiranje i oglašavanje;

4) nositi i pokazivati oružje na političkim skupovima, biračkim mjestima i njihovoj okolini;

5) ometati skupove dugih političkih subjekata, kao i podsticati druge na takve aktivnosti;

6) sprečavati novinare da obavljaju svoj posao u skladu sa pravilima profesije i izbornim pravilima;

7) lažno predstavljanje u ime bilo kog političkog subjekta;

Jedna od zakonskih zabrana u pravilima ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji, na koju Centralna izborna komisija BiH posebno skreće pažnju, je korištenja jezika koji bi nekoga mogao navesti ili podstaći na nasilje ili širenje mržnje.

Centralna izborna komisija BiH poziva političke stranke, kandidate i pristalice političkih stranaka, koalicija, kao i nezavisne kandidate i njihove pristalice, te zaposlene ili na drugi način angažirane u izbornoj administraciji da se uzdrže od izjava koje dižu tenzije, da vode fer izbornu kampanju. CIK BiH poziva i predstavnike medija i birače da daju svoj doprinos da kampanja i cijeli izborni proces protekne u demokratskom okruženju.

(Zvornicki.ba)