Godina i po zatvora zbog pesničenja policajca

0
Uhapšeno pet lopova iz Srbije koji su četiri dana ranije opelješili kuću u Srebrenici
FOTO: Arhiv

Dvadesetdvogodišnji Benjamin Ćostović zvani Zvijer iz Tešnja u banjalučkom Okružnom sudu osuđen je na godinu i po zatvora, jer je pesnicom udario policajca i pokušao da od njega otme pištolj kako bi pomogao svom saradniku.

Godina i po zatvora zbog pesničenja policajca
FOTO Ilustracija

Presudi je prethodio sporazum o priznanju krivice koji je Ćostović zaključio sa Republičkim tužilaštvom. Prema optužnici, Ćostović je krivična djela počinio sa Mustafom Hasanbašićem zvanim Muća (41) koga terete za pokušaj ubistva, prinudu i nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija. Hasanbašiću će suđenje biti nastavljeno u odvojenom postupku. Oni su optuženi da su 9. marta napali policijsku patrolu koja ih je uočila kako konzumiraju narkotike. Hasanbašić je pucao na policijsku patrolu i oteo taksi vozilo, dok je Ćostović udario policajca i pokušao da mu otme oružje. Navodi se da je dvojac, kada je uočen, stajao pored “golfa 5” u mjestu Glavica kod Doboja, gdje su konzumirali, ali i prepakivali narkotike radi dalje prodaje. Droga je, navodi se, bila Hasanbašićevo vlasništvo. U patroli koja je pokušala da ih kontroliše bili su policajci Nermin S. i Almir Z.

– Čim je vidio policiju, Hasanbašić, za kojim je bila raspisana potjernica zbog izbjegavanja zatvorske kazne, počeo je da bježi. Iz torbe je izvadio pištolj. Policajci su mu naredili da stane, a on je ispalio hitac prema njima – piše u optužnici.

Dok je Hasanbašić bježao, dodaje se u optužnici, Ćostović je prišao policajcima i udario Nermina S., zbog čega je iz pištolja nehotice ispalio hitac. Ćostović ga je napao i pokušao da mu otme oružje, ali su ga policajci savladali. Hasanbašić je pobjegao i uspio da dođe do poznanice u Doboju koja mu je pozvala taksi. On je taksisti Zdravku G. rekao da ga vozi u Prijedel. Kad su naišli na policijski punkt, Hasanbašić je pištoljem zaprijetio taksisti da ne staje. Potom ga je istjerao, te pobjegao vozilom. Došavši u Rajčevo u Zeničko-dobojskom kantonu, izašao je iz vozila i krenuo pješice, a uhapšen je u Palučaku kod Jablanice.

(glassrpske)