Zvornički planinari ovog vikenda pohađaju najviši vrh BiH

0
Zvornički planinari ovog vikenda pohađaju najviši vrh BiH
Zvorničani u pohodu na Pjenovac

Članovi planinarsko-ekološkog udruženja „Korak“, ovog vikenda planiraju uspon na Maglić. Predsednik PEU Korak Zoran Smiljanić, kaže da će osam zvorničkih planinara  u subotu učestvovati na usponu  na  ovu planinu sa najvećim vrhom u BIH, od 2.386 metara.

Zvornički planinari ovog vikenda pohađaju najviši vrh BiH
Zvorničani u pohodu na Pjenovac

Pored toga, 13. oktobra planiraju pohod na planinu Grkinju stazom dužine 15 kilometara. Planinarska staza na Grkinji obuhvata područje iznad zvorničkog naselja Drinjača i vodi do 700 metara nadmorske visine.

Očekuje se do 200 učesnika iz FBIH, Srbije i Hrvatske, kaže Smiljanić.  Ova staza spada u niže staze i srednje je zahtevna. Staza obiluje prelepim vidicima na Drinu, Zvorničko jezero, susedne planine, Srbiju. Smiljanić dodaje da će biti obezbjeđen prevoz i hrana za učesnike. Prije te akcija, organizovaće se čišćenje staze kako bi sve bilo spremno za 13 oktobar.

„Korakovci“ su od početka ove godine učestvovali u pohodima na Pjenovac, Rtanj, Gučevo i Durmitor, organizovali su i akcije u Hrvatskoj i Makedoniji. Pored ovih aktivnosti, PEU „Korak“ se bavi i zaštitom životne sredine, učestvuje u akcijama pošumljavanja, kao i u humanitarnim akcijama, te uspješno vrši popularizaciju planinarenja na području Zvornika. PEU „Korak“ osnovano je 2015 godine i trenutno broji oko 60 aktivnih članova.

(radiosvit)