Gradska izborna komisija: Od poslednjih Opštih izbora 11 suspendovanih građana koji ne mogu biti članovi biračkih odbora

0

Na Opštim izborima koji se održavaju 7 oktobra, svoje građansko pravo u gradu Zvorniku moći će da ostvari 54.131 birač, rekao je za radio „Osvit“ Mustafa Arifović predsjednik Gradske izborne komisije. On je dodao da je redovnih glasača 50.174, u odsustvu 1288, dok 2669 birača glasaju putem pošte i u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Gradska izborna komisija: Od poslednjih Opštih izbora 11 suspendovanih građana koji ne mogu biti članovi biračkih odbora

 

 

Arifović, koji je predsjednik GIK od 2014 godine ističe da je došlo do promjene lokacija biračkih mjesta, tako da je biračko mjesto u Sportsko rekreativnom centru, zbog ne uslovnosti prostora premješteno u OŠ Sveti Sava. Predsjednik Gradske izborne komisije dodaje da je u toku obuka za sve članove biračkih odbora.

„Trenutno je u toku obuka za predsjednike biračkih odbora u okviru koje se upozanju sa obaveznim radnjama, a jedna od njih je i javljanje o izlaznosti u toku dana kao i o rezultatima prema utvrđenom redosledu brojanja glasova. Raniji problemi, kao što je čekanje na izlaznost birača, ne možemo reći da će biti uklonjeni, i to zavisi individualno od svakog predsjednika biračkog odbora. Mi se trudimo da na tim mjestima budu odgovorana lica“, rekao je Arifović.

On je dodao da još nije utvrđeno koliko puta će biti obavezno javljanje,

„CIK utvrđuje termine javljanja, ali obično je to u toku izbornog dana bilo tri puta, pored javljanja o otvaranju a potom i zatvaranju biračkog mjesta.“ istakao je Arifović

Kada je u pitanju sastav biračkih odbora, Arifović ističe da od prošlih izbora nema kažnjenih članova, dok je od poslednjih Opštih izbora, suspendovano 11 građana koji ne mogu biti članovi biračkih odbora. Sastav biračkih odbora je utvrđen žrijebom i na prijedlog političkih subjekata pojašnjava Arifović.

Građani sa pravom glasa moći će svoju građansku dužnost da izvrše na jednom od 74 redovna biračka mjesta, kao i na još dva biračka mjesta, od kojih je jedno predviđeno za glasanje u odsustvu i sa nepotvrđenim glasačkim listićima, te drugo za glasanje lično. Ova dva biračka mjesta nalaze se u Osnovnoj školi Sveti Sava, dodaje Arifović. U 89 biračkih odbora koliko će ih biti na ukupno na 76 biračkih mjesta biće angažovano 838 predsjednika, članova i njihovih zamjenika dodaje Arifović.

Interesantan je podatak da će građani Zvornika moći da biraju između 63 politička subjekta, od kojih su čak 23 nezavisni kandidati. Karakaj je biračko mjesto sa najvećim brojem upisanih birača 2983 birača, dok je najmanje biračko tijelo u Jusićima gdje će moći glasati 133 glasača.

(Radioosvit)