Svakodnevno raste broj slučajeva zloupotreba podataka, birači iz Srebrenice upisani u glasačke spiskove u Srbiji

0
Svakodnevno raste broj slučajeva zloupotreba podataka, birači iz Srebrenice upisani u glasačke spiskove u Srbiji

Svakodnevno raste broj građana koji otkrivaju da je neko zloupotrijebio njihove lične podatke te ih, mimo njihovog znanja i volje te mada žive u Bosni i Hercegovini, prijavio da glasaju iz inozemstva putem pošte. To su otkrili i Srebreničani Abid Dudić i Fadil Ahmetović kad su otišli na biračka mjesta u svojim mjesnim zajednicama da provjere jesu li upisani na glasački spisak.

Svakodnevno raste broj slučajeva zloupotreba podataka, birači iz Srebrenice upisani u glasačke spiskove u Srbiji

Njihova imena nisu bila na tom spisku, a nakon provjere u Općinskoj izbornoj komisiji (OIK) Srebrenica, još su se više iznenadili.

Nepoznati ljudi

Abid Dudić iz prigradskog srebreničkog naselja Vidikovac kaže da je provjerom utvrđeno da je prijavljen kod Verice Ristić, ulica Nikole Tesle broj 6 C/O u Malom Zvorniku u Srbiji!

– Nikad se nisam odjavljivao iz Srebrenice niti prijavio mjesto boravka u Malom Zvorniku i ne poznajem osobu kod koje sam prijavljen. Ko je to uradio, ne znam – kaže Dudić.

Fadil Ahmetović iz Žutice kod Srebrenice prijavljen je kod Branka Jovanovića, ulica Kružni put Leštane, Srbija. Provjerom ove adrese utvrđeno je da ta adresa i osoba ne postoje!

Ovjerena izjava

Da bi Dudić i Ahmetović mogli glasati 7. oktobra, kako im je rečeno u OIK-u, oni će glasati na nepotvrđenim glasačkim listićima, a da bi njihov glas bio važeći, moraju ovjerenu izjavu s ličnim podacima poslati Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH na potvrđivanje.

Maksida Pirić, portparol CIK-a, potvrdila je da je Komisiji do sada prijavljeno skoro 150 ovakvih slučajeva.

– Osim birača, o mogućem počinjenju krivičnog djela informirale su i pojedine policijske uprave i pojedine općinske ili gradske izborne komisije. Većina tih informacija odnosi se na općine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje – kazala je Pirić.

Iz CIK-a su podsjetili da će sve ove prijave biti proslijeđene nadležnim tužilaštvima.

Derventski slučaj

Na izborima 2016. godine 130 građana Dervente koji nisu glasali, saznali su da su ipak glasali. Zbog toga su se pobunili i podnijeli prijave, jer su prijavljeni za glasanje iz Hrvatske.

Istraga se vodila, ali nikad se nije saznalo i javno objavilo ko je zloupotrijebio njihove lične podatke.

(Avaz)