Zvornička kompanija „Alumina“ obilježila 40 godina rada i postojanja fabrike

0

U kompaniji „Alumina“ iz Zvornika obilježeno je jučer 40 godina postojanja i rada ove fabrike, koja trenutno zapošljava 1.510 radnika.

Zvornička kompanija „Alumina“ obilježila 40 godina rada i postojanja fabrike

Za istaknuti doprinos i angažman na radnom mjestu, 34 radnika su dobili zahvalnice, a 27 radnika za provedenih 40 godina neprekidnog rada u Fabrici. Predsjednik Upravnog odbora kompanije „Alumina“ Milorad Motika rekao je da je na nivou Uprave odlučeno da se skromno obilježi ovaj jubilej samo sa radnicima „Alumine“, koji su najzaslužniji za ukupan razvojni put ovog kolektiva, bez prisustva zvanica jer je vrijeme predizborne kampanje. On se zahvalio svim radnicima, posebno onim koji su 40 godina radili i cijelo vrijeme bili uz „Aluminu“. Motika je naglasio da kompanija „Alumina“ ima svijetlu perspektivu.

Zvornička kompanija „Alumina“ obilježila 40 godina rada i postojanja fabrike

„U narednim danima krenućemo sa ugovaranjem poslova za sledeću godinu, idemo u izgradnju još jednog objekta za proizvodnju fino precipitiranih hidrata, što će, nadam se u narednoj godini stvoriti još veći ukupan prihod“, rekao je Motika.
Ocjenjujući da će ove godine ukupan prihod biti negdje oko 300 miliona KM, što je jedan od boljih rezultata „Alumine“ u posljednje vrijeme, Motika je naglasio da je bitno da kompanija „Alumina“ ima potpuno čist pravac i poslovni cilj kojim direktno ide.

Zvornička kompanija „Alumina“ obilježila 40 godina rada i postojanja fabrike
On je istakao da će kompletna proizvodnja „Alumine“ naredne godine biti isključivo rađena za izvoz i pojasnio da ova kompanija „bježi“ od metalurškog programa, odnosno „bježi“ od berzi, što je veliki uspjeh ove generacije inženjera i rukovodstva, odnosno da „Alumina“ nije direktno zavisna o berzi, tako da ne može doći do naglog talasanja.
„Ipak, nije dobro što se u poslednje vrijeme naglo povećava cijena imputa, odnosno zemnog gasa i nafte, što će vjerovatno za sobom povući i povećanje cijena nekih usluga kao što je prevoz i slično“, rekao je Motika. Ističući da će se sve to pokušati ugraditi u cijenu proizvoda „Alumine“, Motika je rekao da ova kompanija, nadati se, neće imati problema, izuzev ako bi neka velika ekonomska kriza pogodila čitav svijet.

Zvornička kompanija „Alumina“ obilježila 40 godina rada i postojanja fabrike
„Sa našim radnicima spremni smo da uđemo u još veće zahvate, jer su oni shvatili da je ‘Alumina’ njihova kuća, da nema više nikakvih ‘tumaranja’, nama Litvanaca, niti pokušaja koji će sa strane biti dirigovani“, rekao je Motika.
Prema njegovim riječima, jedini trenutni problem „Alumine“ jeste što još traje stečaj u „Birču“ pa „Alumina“ ne može da se okrene prema bankama da bi išla u razvoj mnogo bržim korakom, što bi joj omogućilo da postane jedna od respektabilnih firmi u Evropskoj uniji.
„Mi smo dostigli određeni nivo proizvodnje, odnosno kvaliteta proizvoda, tako da nemamo problema ni sa jednim kupcem. Naš jedini problem jeste što ne možemo proizvesti ni blizu kolika je potražnja naših proizvoda“, istakao je Motika.
On je naglasio da u „Alumini“ odavno plata i regres nisu tema, kao ni sve druge prinadležnosti radnika koje proističu iz radnog odnosa i dodao da se od radnika traži da konzumiraju sve obaveze koje su pred njima da bi svi zajedno mogli ispuniti planirani proizvodni program.
Govoreći o investicijama, Motika je rekao da će u sledeći proizvodni objekat koji će graditi „Alumina“ biti uloženo oko šest miliona KM, čime će se doprinijeti da se u narednoj godini proizvede dodatnih 30.000 tona fino precipitiranih hidrata.
„Znači, sa novim pogonom dostićemo nivo više od 60.000 tona fino precipitiranih hidrata, što nam otvara mogućnost da idemo sa što manjom količlinom metalurške glinice, odnosno da je za jednu godinu do godinu i po istisnemo iz proizvodnje“, rekao je Motika.

Zvornička kompanija „Alumina“ obilježila 40 godina rada i postojanja fabrike

(Zvornički.ba)