Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

0
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

U Zvorniku je izložbom radova članova Udruženja građana „Zvonik“ juče obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja koji se ove godine održava pod sloganom „Mladi i mentalno zdravlje u svijetu koji se mijenja“.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Prema riječima predsjednice Udruženja Novke Rašević u saradnji sa Centrom za zaštitu mentalnog zdravlja organizovana je prodajna izložba ispred Doma zdravlja. Ona je dodala da su izloženi radovi nastali tokom edukativnih i okupaciono-terapijskih radionica koje se organizuju, kako u Centru za zaštitu mentalnog zdravlja, tako i u samom Udruženju.

Mi se trudimo da organizujemo što više različitih radionica za svoje članove kojih ima oko 60, ali njih 10-tak su redovni na svim dešavanjima.

– Organizujemo radionice dekupaža, učenja stranih jezika, pravne pomoći, kao i psihološke radionice, pojašnjava Rašević.

Ove godine je stavljen fokus na prevenciju mentalnog zdravlja kod mladih, rekla je Rašević i dodala da je od velikog značaja podizanje svijesti kako kod mladih tako i kod starijih građana koliko je važno da se brinemo o svom mentalnom zdravlju i da nije sramota otići kod psihologa, psihijatra i zatražiti pomoć na vrijeme. Rašević je dodala da roditelji trebaju da se oslobode predrasuda i da kada primijete simptome, kao što su povlačenje u sebe, promjene raspoloženja, gubljenje volje za druženjem, kod svoje djece da odmah potraže pomoć stručnih lica.

Zoran Rakanović je član udruženja Zvonik već deset godina i ističe da su mu sve aktivnosti koje se organizuju u Udruženju i Centru za zaštitu mentalnog zdravlja pomogle da ojača svoje kapacitete u borbi sa svakodnevnim etiketiranjem, jer je to najveći problem sa kojima se susreću članovi ovog udruženja.

(Osvit)