Miloša u smrt odveo “selfi” iznad Drine

0
Miloša u smrt odveo “selfi” iznad Drine
FOTO: Ilustracija

Fotografisanje na litici iznad Drine završilo se tragično po Miloša Ristića (27) iz Beograda, koji je u petak po podne smrtno stradao poslije pada u ponor uz strmi put Perućac – Mitrovac na Tari.

Miloša u smrt odveo “selfi” iznad Drine
FOTO: Ilustracija

Čim su prijatelji nesrećnog mladića alarmirali za pomoć, tri vozila vatrogasaca spasilaca MUP Srbije iz Bajine Bašte krenula su na lice mjesta, a ubrzo su im se pridružila četvorica užičkih kolega iz Tima za ruševine, dva člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva i dva rendžera nacionalnog parka Tara.

Nažalost, spasa nije bilo.

Ristićevo tijelo otkotrljalo se do dna litice obrasle gustim rastinjem i vatrogasci su odlučili da se do njega spuste pomoću užadi s vrha ambisa, pod svijetlošću reflektora, jer je već padao mrak.

– Prijatelji unesrećenog rekli su nam da su ljubitelji oldatjmera iz Beograda i da su posle vožnje zastali da se fotografišu na steni na mestu zvanom Krtice, na samoj ivici ponora. Kad su ustali i krenuli ka vozilima, Ristić je izgubio ravnotežu i survao se unatraške u provaliju. Jedan od njegovih drugova je požrtvovano ali nepromišljeno počeo da se spušta u ambis u nadi da će mu pomoći, pa zamalo da imamo dve žrtve. On nas je zvao sa litice i rekao da uopšte ne zna kako je sišao i kako da se vrati – kaže za “Novosti” Petar Rakić, komandant vatrogasno-spasilačke jedinice MUP iz Bajine Bašte, koji je rukovodio akcijom.

On i njegove kolege su gotovo cijelu noć proveli na rubu ponora, prvo pokušavajući da stignu do nesrećnog mladića i pomognu mu, a zatim podižući njegovo mrtvo tijelo.

– Prvo smo mislili da možemo da stignemo do njega penjući se uz liticu, prosecajući put, ali je rastinje bilo isuviše gusto, a nismo smeli da gubimo vreme. Tročlani tim počeo je da se spušta niz užad i izgledalo je da ponor nema kraja. Kad smo spajajući užad stigli do 170 metara, kolege su javile da su došle do momka, ali da nažalost ne daje znake života. Polako smo počeli da ga izvlačimo i akcija se završila tek posle dva ujutro – kaže Rakić.

Vatrogasci žale zbog izgubljenog mladog života i upozoravaju turiste da ne rizikuju glavu zbog selfija.

– Nažalost, bilo je samo pitanje vremena kad će se nesreća dogoditi. Ogroman broj ljudi, potpuno zanemarujući sva pravila bezbednosti, parkira vozila na putu i zastaje kraj ivice ponora da bi napravili selfi s Drinom i Perućcem u pozadini. Žao nam je ovog mladog života i nadamo se da će bar drugi iz ove tragedije izvući pouku – potreseno kaže Rakić.

(glassrpske)