Vrhovni sud RS odbio reviziju “Ukio banke” u sporu sa fabrikom glinice Birač Zvornik

0
Vrhovni sud RS odbio reviziju “Ukio banke” u sporu sa fabrikom glinice Birač Zvornik

Pravna sapunica oko tvornice glinice u Zvorniku se nastavlja. Danas je održana press konferencija povodom posljednje donešene presude Vrhovnog suda RS koja je u korist tvornice glinice Zvornik. Prema svemu rečenom danas, a i ranije po presudama drugih sudova, pravna sapunica će se nastaviti i u narednom periodu, samo je pitanje koliko dugo će trajati. Sve dok traje pravno “natezanje” i dok je ova tvornica pod “stečajem” od profita ove tvornice niko od zvorničkih sportskih društava, kulturnih i društvenih institucija ne može dobiti direktnu podršku. U nastavku prenosimo sve što se dogodilo i izreklo na presici u zvorničkoj Alumini:

Vrhovni sud RS odbio reviziju “Ukio banke” u sporu sa fabrikom glinice Birač Zvornik

Vrhovni sud Republike Srpske donio je presudu kojom je odbio reviziju kao neosnovanu i u cijelosti tužioca „Ukio banke“ iz Litvanije, rekao je danas u Zvorniku advokat i punomoćnik stečajnog dužnika Fabrike glinice „Birač“ u stečaju Aleksandar Popović.

Na ovaj način je stavljena tačka na ovaj veliki i složen spor rekao je Popović i dodao da je predmet tužbenog zahtjeva tužioca „Ukio banke“ bilo da se utvrdi da im je osnovno poraživanje nešto više od 155 miliona KM, ali i da se utvrdi da imaju razlučno pravo na udjelima kod tuženog stečajnog dužnika u određenom broju njihovih zavisnih društava.

Aleksandar Popović je na konferenciji za novinare rekao da je ovom presudom Vrhovni sud presudio u korist „Birača“, odnosno utvrdio da ne postoji bilo kakvo potraživanje „Ukio banke“, a samim tim niti bilo kakvo njihovo razlučno pravo na udjelima.

„Ova presuda koju smo sada dobili i koja je praktično po nas okončana, na suprotnoj strani ostaje još jedan vanredni pravni lijek a to je da se iskoristi apelacija Ustavnom sudu BiH, koju su najavili “, rekao je Popović. Ističući da će se ova presuda, kao i pravosudne presude nižestepenih sudova koje su do sada korišćene u svim predmetima, korisiti i dalje, Popović smatra da je to sada jedna pravna abeceda, obzirom da je pravosnažno utvrđeno da ne postoji glavno potraživanje po ugovorima o kreditu.

glinica presica advokat

„Samim tim, nesporno je, ne mogu opstati ni zaloge koje su na neki način pratile i bile jedne od sredstava obezbjeđenja tih ugovora o kreditu, po osnovu kojih je do sada utvrđeno da potraživanje ne postoji“, rekao je Popović.

Šef Pravnog tima „Fabrike glinice „Birač“ u stečaju Vitomir Popović istakao je da je bilo jasno da od onog momenta kad je palo glavno potraživanje, da automatski otpadaju i sporedna potraživanja. „Dakle, ako ne postoji dug onda ne postoje ni kamate na taj dug i to je ono što će, pretpostavljam, izazvati pažnju javnosti u vezi za one takozvane blokade računa ‘Alumine’“, rekao je Popović. Ističući da je bio veliki broj ovih predmeta i da su oni na određen način privedeni kraju, Popović je istakao da su, praktično, sve jedan spor dobili u korist Fabrike glinice „Birač“ u stečaju.

On je rekao da je Pravni tim imao izvanrednu sadradnju sa stečajnim upravnikom Fabrike glinice „Birač“ Lazom Đurđevićem i dodao da bez te saradnje u ovom poslu Pravni tim ne bi mogao učestvovati niti dati ovakav doprinos.

On je naglasio da su se sudovi i Okružni i Privredni u Bijljeini, te Viši provredni sud u Banjaluci i Vrhovni sud Republike Srpske izdigli iznad svega i praktično vršili svoju funkciju krajnje profesionalno. „To je ono što na neki način ohrabruje, posebno imajući u vidu činjenicu da su ovo sve teški predmeti i da je bilo različitih vrsta uticaja, pritisaka i pokušaja, ali su sudovi ostali krajnje profesionalno“, rekao je Popović. Prema njegovim riječima, zahvaljujući profesionalnizmu sudova i sudija, koji su nosili ove premdete možemo da kažemo da imamo povjerenje u pravni poredak Republike Srpske, odnono u sudstvo kao posebnu funkciju vlasti u Republici Srpskoj.

Lazo DjurdjevicStečajni upravnik Fabrike glinice „Birač“ Lazo Đurđević rekao je da je očekivao ovakav ishod presude još od 25. septembra 2013. godine, kada je to potraživanje osporio zajedno sa osporavanjem razlučnog prava na udjelima zavisnih privrednih društava. „Od ukupno prijavljenih potraživanja od oko 342 miliona KM, osporio sam 252 miliona KM od kojih je najznačajnije ovo osporavanje od 155 miliona KM“, rekao je Đurđević i naglasio da „Birač“ u stečaju još nije izgubio ni jednu parnicu.

On je napomenuo da je do sada dosta parnica okončano pravosnažno, smatrajući i ovu sa Litvancima pravosnažno okončanom, te da su neke konačne, dok je samo na dvije uložena revizija. „To je vrlo bitno za sterčajni postupak iz razloga što prvobitna potraživanja koja su priznata i iznose oko 90 miliona KM ne bi trebalo da budu problem za nemirenje povjerilaca u tom iznosu, obzirom da “Alumina” radi dobro i profitabilno“, rekao je Đurđević.

http://www.infosvijet.net/2018/10/15/bh-reprezentativce-na-teren-izvode-malisani-iz-podrinja/

On je dodao ako bude ovakav ishod, očekuje da nema razloga da se povjerioci kojima su priznata potraživanja, ista namire sto odsto. „Nama ova parnica i jeste problem za zaključenje stečajnog postupka zato što se ‘Ukio banka’ prijavila kao razlučni povjerilac i da je u tome uspjela, imala bi izdvojena namirenja iz imovine na koju je polagala razlučno pravo“, rekao je Đurđević.

Stečajni upravnik je naglasio da se okončanjem ove parnice stiču uslovi za završetak stečajnog postupka koji, poslije toga, ne bi trebalo da traje više od tri do šest mjeseci. „Ako ‘Ukio banka’ uloži apelaciju, to će samo odugovlačiti stečajni postupak, jer u stečajnom postupku odluka mora biti konačna da bi se moglo pristupiti okončanju stečajnog postupka“, rekao je Đurđević.