Zvorničko udruženje slijepih i slabovidnih lica jučer obilježilo Međunarodni dan bijelog štapa

0

Jučer je Međunarodni dan bijelog štapa. Inicijativa za njegovo korištenje kao zaštitnog znaka slijepih osoba pokrenuta je još 1930. godine, ali tek nakon drugog svjetskog rata bijeli štap počinje se primjenjivati kao pomagalo za kretanje slijepih…

Zvorničko udruženje slijepih i slabovidnih lica jučer obilježilo Međunarodni dan bijelog štapa

Zvorničko Udruženje slijepih i slabovidnih lica bilo je prisutno na centralnom obilježavanju Dana bijelog štapa u Istočnom Sarajevu.

Prema riječima Ljubinka Rebića predsjednik Zvorničkog Udruženja slijepih i slabovidnih lica Ljubinko Rebić jučer je održana i sjednica Saveza slijepih lica Republike Srpske , na kojoj će biti razmatrani problem ove kategorije stanovništva koji se uglavnom odnose na zakonsku regulativu , odnosno, Zakon o socijalnoj zaštiti, tuđoj njegi i pomoći. Naš cilj je da se što prije donese Zakon o ličnoj invalidnini rekao je Rebić . On je pojasnio da je Vlada Republike Srpske donijela odluku da lica kod kojih je bolest nastupila do 18 godine života imaju prava na povećanje invalidnine , što u udruženju smatraju da je nerealno. Ako čovijek oslijepi kasnije od npr 20-te godine života onda on nema pravo na uvećanje invalidnine pojasnio je Rebić. “ Vlada i resorno ministarstvo obećali su da će početkom naredne godine uskladiti i promjeniti odluku kao i da će izmjeniti zakon kojim će se regulisati naknadu za tuđu njegu i pomoć “ , rekao je Rebić.

Jučer od 18 časova u Istočnom Sarajevu održan je muzički festival slijepih stvaralaca iz Republike Srpske kojoj će prisustvovati i članovi Udruženja slijepih i slabovidnih lica iz našeg grada . Zvorničko Udruženje slijepih i slabovidnih lica ima oko 200 članova, s tim da pruža usluge slijepim licima i sa teritorije Osmaka, Srebrenice i Bratunca.

Rebić je dodao da Zvornička organizacija ima korektnu saradnju sa Gradskom upravom, te istakao nadu da će im predstavnici vlasti i u narednom periodu, uz veća novačana izdvajanja pomoći pri organizaciji različitih sportskih i kulturnih aktivnosti.

(Radioosvit)