CIK prebrojao glasove – Ko će Zvornik zastupati u Narodnoj skupštini?

0

Glasački listići prebrojani nakon petka, po svemu sudeći neće bitnije uticati na raspored mandata u Narodnoj skupštini RS.

CIK prebrojao glasove – Ko će Zvornik zastupati u Narodnoj skupštini?

Posljednji pristigli glasovi nisu uticali na broj mandata koji bi SNSD trebalo da ima u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske, tvrde u ovoj stranci. U skupštinskim klupama trebalo bi da imaju 28 mandata, među kojima su i poslanici iz Zvornika Zoran Stevanović, Dušica Šolaja i Obren Marković.

U DNS-u nisu željeli da komentarišu očekuju li eventualna odstupanja od predviđenih 13 mandata, koliko su im analitičari predviđali prije nego što je bio poznat procenat glasova iz inostranstva koji će im pripasti. Jedan od mandatara iz DNS-a u sazivu Narodne skupštine je i Spomenka Stevanović iz Zvornika.

Socijalisti tvrde da, imaju sedam sigurnih mandata i da još postoji matematička mogućnost da iz biračkog tijela: glasova iz inostranstva, sa nepotvrđenih listića i prikupljenih mobilnim timovima, dobiju još jedan, osmi. Još se ne zna da li će mandat u Narodnoj skupštini dobiti Vladimir Mijatović iz Zvornika ili Savo Vulić iz Bratunca.

Upravo na glasovima iz inostranstva Koalicija “Zajedno za BiH” čiju okosnicu čini SDA bazirala je optimizam da bi uz, prethodno izvjesna tri mandata, među kojima je i Edin Ramić predsjednik Gradskog odbora SDA iz Zvornik , mogli dobiti i četvrti, čak i peti mandat.

Prema projekciji analitičara nakon konačne raspodjele, SDS će imati 16 mandata u Narodnoj skupštini, među kojima i mandatara Kostadina Vasića iz Zvornika.

Stranka Branislava Borenovića PDP trebalo bi da ima devet, a stranka Dragana Čavića NDP četiri poslanika.

Zadovoljavajući broj glasova dobila je “Ujedinjena Srpska”. Stranci, koja će prvi put biti predstavljena u Narodnoj skupštini, i pripašće joj tri mandata.

(Radioosvit)